Ereleden Terug


Tijdens het voorbereiden van ons 40-jarig bestaan(da's al ff geleden hoor :-) ) werd er door mij in de archieven gedoken om naar interessante feiten te zoeken. Daarbij stuitte ik op documenten en correspondentie met twee Russische kosmonauten, ereleden van onze vereniging, in die begintijd van de ruimtevaart en de vereniging. Pioniers in de ruimtevaart die bij ons intussen in de vergetelheid waren geraakt. Het idee voor een Ereleden pagina werd al snel geboren. Hieronder het resultaat.
Daarnaast onze oprichter Ton Jager, Gerard Vermeulen, en recent ons laatste recente erelid André Kuipers. Veel leesplezier.

Klaas-Jan van Til - voorzitter DRRA


Ton Jager, 1973 Ton C.A. Jager (Geb. 27 maart 1947), één van onze oprichters.

Biografie:
Ton werd in geboren te Veghel, Nederland. Na het beëindigen van zijn middelbare school opleiding te Amersfoort vond hij een werkkring bij de Nederlandse vliegtuigenfabriek Fokker VFW NV te Schiphol. Hij zette tevens zijn studie voor werktuigbouwkundige voort. Geïnteresseerd in alles wat met aerodynamica en raketten te maken had, richtte hij te Amersfoort een vereniging op voor amateur-onderzoekers, de Dutch Rocket Society(DRS, 1964).


Ton Jager, 2004 Met plannen om in de toekomst zelf motoren te ontwikkelen en onderzoek te doen vond men "Society" toch niet de juiste "achternaam", dus werd in 1966 de naam veranderd in "Dutch Rocket Research"(DRR).
Vanaf april 1972 verschenen in het modelbouw tijdschrift "Hobby Bulletin" maandelijks artikelen over modelraketbouw van zijn hand. In 1972 werd de clubnaam gewijzigd. Dit keer in Dutch Rocket Research Association (DRRA). De reden daarvoor was een wettelijke bepaling. In 1973 werd het boek "Modelraketten met vaste brandstof" van Ton Jager uitgebracht.

Gerard Vermeulen (Geb. 18 augustus 1956), ons langstzittende bestuurslid.

Biografie:André Kuipers

Op 2 oktober 2016 is André Kuipers benoemd tot erelid van de DRRA!
Tijdens onze eerste deelname aan de open dag van ESTEC in Noordwijk hebben we André ontmoet en we hebben hem gevraagd of hij erelid wil zijn van onze mooie vereniging. Hij vond dit prima, zodat hij per direct is benoemd tot erelid voor het leven, uiteraard zonder enige verplichting of betaling van contributie.

Biografie:
André Kuipers is geboren op 5 oktober 1958, hij is getrouwd en heeft 3 dochters en een zoon. Nadat hij is afgestudeerd als arts is hij vrij snel betrokken geraakt bij het Europese ruimtevaartprogramma. In 1998 is hij goedgekeurd als astronaut van de ESA. Zijn eerste ruimtereis was in 2004. Hij is met een Sojoez naar het ISS gevlogen voor een missie van totaal 11 dagen.

In 2011 volgde een lang verblijf van maar liefst 193 dagen in het ISS, wederom met een Russische Sojoez raket. Tijdens zijn ruimtereizen heeft André allerlei wetenschappelijke experimenten en onderzoeken uitgevoerd op medisch gebied, aardwetenschap etc. Het belang van ruimtevaart voor de mensheid en de aarde heeft hij altijd uitgedragen. Hij heeft wetenschap voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Voor zijn verdiensten heeft hij vele onderscheidingen ontvangen. We zijn dan ook blij en vereerd met André als erelid. De DRRA is ten slotte een vereniging van ruimtevaarders ‘in het klein’ en ook voor ons is André een grote inspirator en voorbeeld.

André welkom en veel dank!
Ben Albers, Secretaris DRRAAndré gewichtloos in het ISS, op de achtergrond de Cupola.
The Cupola is an ESA-built observatory module of the International Space Station (ISS). Its name derives from the Italian word cupola, which means "dome". Its seven windows are used to conduct experiments, dockings and observations of Earth. It was launched aboard Space Shuttle mission STS-130 on 8 February 2010 and attached to the Tranquility (Node 3) module. With the Cupola attached, ISS assembly reached 85 percent completion. The Cupola's 80 cm (31 in) window is the largest ever used in space.
Pavel Romanovitsj Popovitsj (Geb.5 oktober 1930) vloog als kosmonaut twee keer in de ruimte.

Biografie:
Popovitsj werd geboren in Uzin, Kiev, Oekraïne. In 1960 werd hij geselecteerd als één van de twintig luchtmachtpiloten die werden opgeleid tot de eerste kosmonauten. Hij werd voor het eerst gelanceerd op 12 augustus 1962 aan boord van de Vostok 4 voor een gezamenlijke vlucht met de Vostok 3, die ongeveer 24 uur eerder was gelanceerd. Na zijn eerste ruimtevlucht werd Popovitsj geselecteerd voor diverse vluchten die niet doorgingen, waaronder een vlucht naar de Maan en de Saljoet 2. Hij was ook geselecteerd als gezagvoerder voor ruimtevlucht Sojoez 2, maar na het ongeluk met Sojoez 1, dat het leven kostte van Vladimir Komarov, werd de Sojoez 2 zonder bemanning gelanceerd. Popovitsj werd pas voor de tweede keer gelanceerd op 3 juli 1974 aan boord van de Sojoez 14. De Sojoez koppelde aan ruimtestation Saljoet 3. Popovitsj was op deze vlucht gezagvoerder en keerde na een vlucht van bijna 16 dagen samen met boordwerktuigkundige Joeri Artjoechin terug op aarde. Hij verliet het Russische ruimtevaartprogramma in 1982.

Andrian Grigorjevitsj Nikolajev (Geb. 5 september 1929) vloog als Russisch kosmonaut twee keer in de ruimte en verbeterde op beide vluchten het duurrecord voor bemande ruimtevluchten.

Biografie:
Nikolajev werd geboren in Sjorsjely, Tsjoevasjië, Rusland. Hij werd voor het eerst gelanceerd op 11 augustus 1962 aan boord van de Vostok 3. Een dag later volgde Vostok 4 met aan boord Pavel Popovytsj. De Vostok 3 en 4 voerden de eerste gezamenlijke vlucht van twee bemande ruimtevaartuigen uit. Ze hebben elkaar tot op ongeveer 6,5 km genaderd en onderling radiocontact gehad. Vostok 3 landde na een recordvlucht van 4 dagen. Nog geen 15 minuten later landde Vostok 4. Nikolajev werd voor de tweede keer gelanceerd op 1 juni 1970 aan boord van de Sojoez 9. Hij fungeerde als gezagvoerder en keerde na een recordvlucht van bijna 18 dagen samen met boordwerktuigkundige Vitali Sevastjanov terug op aarde. Hij fungeerde als reservebemanning voor ruimtevluchten Vostok 2 en Sojoez 8. Hij legde zijn functie als ruimtevaarder neer op 26 januari 1982. Op 3 november 1963 trouwde Nikolajev met Valentina Teresjkova, de eerste vrouw in de ruimte. Ze kregen één dochter (Elena Andrionova) en scheidden in 1982.