How & What? Items     Add item     Search  
Space:
ISS - International Space Station

First article Previous article 7 of 246 Following article Last article
Placed by: Bas on 16-06-06 07:31 | E-mail: kulderij (at)hotmail.com
Ruimtestation vanuit Nederland zichtbaar Het internationale ruimtestation ISS zal dit weekeinde goed zichtbaar zijn vanuit Nederland. Met het blote oog moet een klein en helder lichtpuntje te zien zijn dat zich vanuit het westen in enkele minuten door de ruimte naar het oosten verplaatst. Het Europees ruimtevaartagentschap ESA maakte dit donderdag bekend. ISS draait 400 kilometer hoog in een baan rond de aarde en vliegt met een snelheid van 7,7 kilometer per seconde. De verschijning is de komende nachten op veel vroege tijdstippen waar te nemen, maar zaterdagavond kan het ruimtestation even voor 23.00 uur aan de hemel worden gespot. Precieze locaties en tijdstippen zijn te vinden op de website van ESA (www.esa.int).
en hier | Reaction of: Peter on 16-06-06 15:15 | E-mail: geen adres
http://www.heavens-above.com Dit is een supersite om voor je eigen lokatie te kijken wanneer het iss overkomt. Ook kan je andere satelieten opvragen en zgn iridiumflares zoeken, deze satelieten lichten heel vel op (nog veller dan venus) voor een seconde of 10. veel plezier Peter
Ruimteafval rakelings langs ISS | Reaction of: KJ on 28-06-11 15:45 | E-mail: info(at)drra.nl
Ruimteafval scheert rakelings langs ISS

MOSKOU - Ruimteafval is dinsdag rakelings langs het internationale ruimtestation ISS gescheerd. De zes bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS moesten daardoor naar de reddingscapsules van het station evacueren.
Dat meldde het Russische persbureau Interfax. Het stuk afval passeerde het station op 250 meter.

'Het ruimteafval werd te laat opgemerkt om nog een uitwijkmanoeuvre te kunnen uitvoeren', aldus het persbureau op basis van een bron binnen de ruimte-industrie.

Aan boord zijn drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner. Het is niet bekend wat er precies is gezien.
© ANP
Astronauten naar lekkage ISS | Reaction of: Klaas-Jan on 12-05-13 01:24 | E-mail: info(at)drra.nl
Astronauten naar lekkage in de ruimte
Twee bemanningsleden van het Internationaal Ruimtestation (ISS), Chris Cassidy en Tom Marshburn, gaan zaterdagmiddag 'de ruimte in' om te helpen een lekkage te bedwingen.

Het koelsysteem van het ruimtestation lekt sinds donderdag ammonia. Het systeem is verantwoordelijk voor de elektrische stroom aan boord.

De twee zijn ervaren ruimtewandelaars die 50 meter moeten overbruggen om bij de plek van de lekkage te komen. Ze moeten die vooral lokaliseren en inspecteren. De hele expeditie duurt naar schatting 6,5 uur meldde NASA zaterdag. Het lek vormt geen gevaar voor de bemanning.

Marshburn gaat maandag volgens plan terug naar de aarde samen met de Canadees Chris Hadfield en de Rus Roman Romanenko, meldde de nieuwszender CNN.

Door: ANP
Lekkage ammonia ISS lijkt verholpen | Reaction of: Klaas-Jan on 12-05-13 01:33 | E-mail: info(at)drra.nl
Lekkage bij ruimtestation ISS verholpen
De lekkage bij het internationale ruimtestation ISS is verholpen. Tijdens een ruimtewandeling hebben de Amerikaanse astronauten Chris Cassidy en Tom Marshburn een koelsysteem dat ammoniak lekte, vervangen.

Dat heeft de bevelhebber van het ISS, de Canadees Chris Hadfield, vanuit de ruimte laten weten via Twitter. De reparatie in de ruimte duurde 5 uur en 30 minuten.

***

CBS:
Astronauts Thomas Marshburn and Christopher Cassidy began repressurizing the space station's Quest airlock at 2:14 p.m. EDT, closing out an unplanned five-hour 30-minute spacewalk to fix a leak in one of the lab's ammonia coolant loops.

While the ammonia leak did not re-appear after a replacement pump module was installed, flight controllers cautioned that it will take days, if not weeks, to make absolutely sure the coolant loop is leak free.

But there were no immediate signs of any trouble and mission managers were hopeful the pump replacement had, in fact, resolved the problem.

The spacewalk -- U.S. EVA-21 -- was carried out just two days after an ammonia leak was spotted on the far left side of the station's solar power truss, taking down one of the lab's critical coolant loops.

"I just have to say, it is incredible what we've done in just 48 hours," Marshburn radioed shortly before airlock repressurization began. "By 'we' I mean all of operations at Johnson (Space Center) and around the country, to do this in two days. We felt safe the whole time, didn't feel rushed, the (training) products were incredible. Thanks very much. We're just really proud to be a tiny part of it."

"The team sure appreciates your words," said Michael Fincke from the mission control center in Houston. "There were a lot of folks who stayed up really late ... to get this accomplished, and you guys performed excellently, the whole entire crew, and we're very proud of you."

Today's excursion was the 168th spacewalk devoted to station assembly and maintenance since construction began in 1998, the second so far this year and the fourth for both Marshburn and Cassidy, who were spacewalking crewmates during a 2009 shuttle mission.

Total station spacewalk time now stands at 1,061 hours and nine minutes , or 44.2 days. Marshburn's total now stands at 24 hours and 29 minutes while Cassidy's mark is 23 hours and 35 minutes.

Marshburn is scheduled to return to Earth Monday aboard a Soyuz ferry craft, along with cosmonaut Roman Romanenko and outgoing station commander Chris Hadfield.

Cassidy and cosmonauts Pavel Vinogradov and Alexander Misurkin will have the station to themselves until the end of the month when three fresh crew members -- Karen Nyberg, European Space Agency astronaut Luca Parmitano and cosmonaut Fyodor Yurchikhin -- arrive aboard another Soyuz.

If all goes well, Cassidy and Parmitano will carry out two already planned spacewalks July 9 and 16.

BY WILLIAM HARWOOD
FOR CBS NEWS
Reparatie lijkt te houden | Reaction of: Klaas-Jan on 17-05-13 10:23 | E-mail: info(at)drra.nl
'Reparatie koelsysteem ISS lijkt te houden'

Het lijkt erop dat met de vervanging van een koelpomp een groot lek in het koelsysteem van het internationale ruimtestation ISS is opgelost.

Zondag maakten de bemanningsleden van het ISS een ruimtewandeling om de koelpomp, die de bijnaam Mister Leaky kreeg, te vervangen.

Twee dagen eerder waren er problemen met het koelsysteem geconstateerd. Er lekte ammoniak, dat dient als koelvloeistof, weg. "We hebben het grote lek nu te pakken", zei vluchtleider Anthony Vareha donderdag opgelucht.

Of de vervanging van de pomp ook de oplossing is gebleken voor een ander klein lek waar het ISS al jaren mee kampt is niet duidelijk.

Door: Novum
Problemen met koelingssysteem ISS | Reaction of: DRRA-KJ on 14-12-13 00:34 | E-mail: info(at)drra.nl
Het internationale ruimtestation ISS kampt met problemen in de koelingssystemen. Een van de twee koelingspompen schakelde zichzelf uit omdat de temperatuur te ver was gedaald.

De zeskoppige bemanning is niet in gevaar geweest en hoeft niet te worden geëvacueerd, zo liet een woordvoerder woensdag (plaatselijke tijd) in het Amerikaanse Houston weten.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de pomp inmiddels weer aangezet. Waarschijnlijk functioneert een ventiel niet naar behoren. Momenteel wordt onderzocht of het een probleem met de soft- of hardware betreft. Mogelijk is een ruimtewandeling noodzakelijk om het te verhelpen.

Toen de problemen zich voordeden hebben de aanwezige astronauten enkele functies van het ruimtestation uitgeschakeld of omgezet naar het tweede systeem.

Bron: ANP
Ruimtewandeling voor reparatie | Reaction of: DRRA-KJ on 22-12-13 15:29 | E-mail: info(at)drra.nl
Astronauten ISS gaan ruimtewandelen voor reparatie

Twee astronauten die aan boord zijn van het internationale ruimtestation ISS, gaan ruimtewandelingen maken om een defecte pomp in het koelingssysteem te vervangen.
Dat maakt NASA dinsdag (lokale tijd) bekend.

Mike Hopkins en Rick Mastracchio zullen de werkzaamheden buiten het station starten op 21 december en gaan dan verder op 23 en indien nodig op 25 december. Mastracchio liep al eerder door de ruimte, voor Hopkins is dit de eerste keer.

De reparaties zorgen ervoor dat de lancering van een bevoorradingsshuttle vanuit de Amerikaanse staat Virginia wordt uitgesteld. De commerciële missie stond voor deze week gepland, maar is nu uitgesteld tot midden januari.

De zeskoppige bemanning is niet direct in gevaar door het defect, aldus NASA. Dezelfde pomp werd ook al in 2010 gerepareerd, en ook daarbij moest er geruimtewandeld worden.

De laatste ruimtewandeling onder leiding van NASA was in juli, toen een Italiaanse astronaut bijna verdronk omdat er water in zijn helm lekte.

Door: ANP/NU.nl
1e deel pompreparatie succesvol | Reaction of: DRRA-KJ on 22-12-13 15:32 | E-mail: info(at)drra.nl
Eerste deel pompreparatie ISS succesvol

Twee Amerikaanse astronauten van het internationale ruimtestation ISS hebben zaterdag met succes een ammoniakpomp in het koelingssysteem van het ruimtestation verwijderd.

De operatie duurde ruim vijf uur en gebeurde in de open ruimte, meldde ruimtevaartorganisatie NASA zaterdagmiddag.

Een van de astronauten grapte dat het een 'prachtige dag' was toen hij het ruimtestation uitstapte. De twee Amerikanen Mike Hopkins en Rick Masracchio hebben met behulp van een robotarm hun missie volbracht.

Op 23 december zullen zij een nieuwe pomp plaatsen en op Eerste kerstdag maken zij een laatste ruimtewandeling om te controleren of alles goed werkt.

De pomp zorgt voor de circulatie van ammoniak die de uitrusting van het ruimtestation moet koelen, maar door een defect ventiel werkte het ruimtegestel niet. Het ISS telt twee koelsystemen. De zeskoppige bemanning van het ISS is niet in gevaar geweest door het defect.

Door: ANP
Ruimtewandeling uitgesteld | Reaction of: DRRA-KJ on 22-12-13 15:52 | E-mail: info(at)drra.nl
Ruimtewandeling reparatie ISS uitgesteld

Ruimtevaartorganisatie NASA ondervindt problemen bij de reparatie van ruimtestation ISS. De ruimtewandeling die maandagavond gemaakt zou worden om een ventiel te maken is uitgesteld wegens een defect ruimtepak.
Dat meldt persbureau AP zondag.

Dinsdagavond gaan de astronauten Mike Hopkins en Rick Masracchio de ruimtewandeling opnieuw proberen.

Zaterdagmiddag hebben de astronauten met succes een ammoniakpomp in het koelingssysteem van het ruimtestation verwijderd. Bij de tweede ruimtewandeling moet het ventiel gemaakt worden. Het is nog niet duidelijk of er een derde wandeling nodig is.

De pomp zorgt voor de circulatie van ammoniak die de uitrusting van het ruimtestation moet koelen, maar door een defect ventiel werkte het ruimtegestel niet. Het ISS telt twee koelsystemen.

De zeskoppige bemanning is niet direct in gevaar door het defect, aldus NASA. Dezelfde pomp werd ook al in 2010 gerepareerd, en ook daarbij moest er geruimtewandeld worden.

Door: NU.nl
Koelsysteem gerepareerd | Reaction of: DRRA-KJ on 29-12-13 20:06 | E-mail: info(at)drra.nl
Astronauten repareren koelingssysteem ISS

Twee astronauten hebben het koelinggsysteem van het ruimtestation ISS dinsdagavond gerepareerd.

Het is de tweede ruimtewandeling in vier dagen voor de Amerikaanse astronauten Mike Hopkins en Rick Masracchio. De ruimte wandeling zou eigenlijk maandagavond plaatsvinden maar toen waren er problemen met een van de ruimtepakken. De pomp kreeg 12 december problemen.

De pomp zorgt voor de circulatie van ammoniak die de uitrusting van het ruimtestation moet koelen, maar door een defect ventiel werkte het ruimtegestel niet. Het ISS telt twee koelsystemen.

De zeskoppige bemanning was niet direct in gevaar door het defect, aldus NASA. Wel werden veel experimenten stopgezet door het defecte systeem. Dezelfde pomp werd ook al in 2010 gerepareerd, en ook daarbij moest er geruimtewandeld worden.

Door: NU.nl
Fourth Expedition 38 Spacewalk | Reaction of: DRRA-KJ on 28-01-14 20:55 | E-mail: info(at)drra.nl
Cosmonauts Complete Fourth Expedition 38 Spacewalk

Expedition 38 Commander Oleg Kotov and Flight Engineer Sergey Ryazanskiy closed the hatch to the Pirs docking compartment at 3:08 p.m. EST signaling the end of their six-hour, eight minute spacewalk. The cosmonauts finished up work that could not be completed during their last spacewalk on Dec. 27.

The duo wrapped up the installation of a pair of high fidelity cameras that experienced connectivity issues Dec. 27. Kotov and Ryazanskiy also retrieved scientific gear outside the station’s Russian segment.

After exiting Pirs, the duo translated to the Zvezda service module and installed a high resolution camera and a medium resolution camera to capture Earth imagery. However, the medium resolution camera again experienced telemetry issues. The installation work was part of a commercial agreement between a Canadian firm and the Russian Federal Space Agency to provide Earth views to internet-based subscribers.

The spacewalkers also retrieved a cassette container attached to Pirs, part of a materials exposure experiment. The cosmonauts then removed a worksite interface adapter attached to a portable data grapple fixture on the Zarya cargo module. The adapter removal work will ensure that future operations with the Canadarm2 robotic arm will not be impeded.

This was the fourth spacewalk conducted during Expedition 38 and the 178th in support of space station assembly and maintenance. It is the sixth spacewalk in Kotov’s career and the third for Ryazanskiy. Both spacewalkers wore Russian Orlan spacesuits bearing blue stripes.

The first two spacewalks were conducted Dec. 21 and Dec. 24 by NASA astronauts Rick Mastracchio and Mike Hopkins. The two flight engineers removed and replaced a degraded ammonia pump module to restore the station’s cooling system.
Spot the station ! - ISS | Reaction of: DRRA-KJ on 16-04-14 23:17 | E-mail: info(at)drra.nl
Vanavond het Ruimtestation ISS zien overkomen.
Zichtbaar als een zeer helder en snel verplaatsend lichtpunt langs de nachtelijke hemel.

De zichtbaarheid duurde ongeveer een minuut of 3. Op een hoogte van 42 graden.

Komende donderdag (17-04) en vrijdag (18-04) zijn ook nog redelijk goede momenten om te kunnen kijken en het ISS over te zien vliegen(vallen eigenlijk )

Ook het ruimtestation zien?
Ga naar: spotthestation.nasa.gov/home.cfm
(hier kun je je locatie invullen voor de correcte gegevens)

Morgenavond bijvoorbeeld vanaf ±Leeuwarden:
Visible: 4 min
Max Height: 42°
Appears: 14 above W
Disappears: 21 above SE

Ook het ISS gespot?
Laat het even weten!
iss | Reaction of: Anton Keulers on 18-04-14 09:44 | E-mail: anton.keulers(at)gmail.com
Hoi KJ,

Hiervoor gebruiken we bij volkssterrenwacht Mira de website heavensabove. Dat is een website waarmee je kan zien wanneer zulke dingen boven je hoofd komen. Niet alleen iss, ook hemellichamen, satelieten, etc.

Groeten,

Anton
Spot the station ! - ISS | Reaction of: DRRA-KJ on 22-04-14 21:25 | E-mail: info(at)drra.nl
Zojuist nog even het ISS kunnen spotten. Niet meer dan een klein minuutje, vlak boven de horizon, van het zuiden naar zuidzuidoost.
Leuk!
Spot the station ! - ISS | Reaction of: DRRA-KJ on 11-06-14 23:27 | E-mail: info(at)drra.nl
Zonet het ISS weer voorbij zien komen, bijna recht boven mijn hoofd. Super helder, terwijl het buiten nog niet eens goed donker is. Echt wauw!
Dit was de beste zichtmogelijkheid in deze periode.

andere avonden deze week:
Fri Jun 13, 00:00 AM
5 min 37°
12 above W
16 above SE

Fri Jun 13, 11:11 PM
6 min 47°
10 above W
10 above ESE

Dit is vanuit Leeuwarden. Zit je zuidelijker, dan moet je wat lager aan de hemel zoeken.
Spot the station ! - ISS 09-08-2014 | Reaction of: DRRA-KJ on 09-08-14 15:47 | E-mail: info(at)drra.nl
Voor een paar minuten het ISS zien overkomen?

Dit is vanuit Leeuwarden.
Zit je zuidelijker, dan moet je iets hoger kijken en heb je waarschijnlijk nog iets langer zicht.

Time:
Sat Aug 09 10:35 PM,
Visible: 6 min,
Max Height: 62 degrees,
Appears: WSW,
Disappears: E
Spot the station ! - ISS 10-08-2014 | Reaction of: DRRA-KJ on 10-08-14 12:23 | E-mail: info(at)drra.nl
Voor een paar minuten het ISS zien overkomen?
vrolijk

Dit is vanuit Leeuwarden.
Zit je zuidelijker, dan moet je iets hoger kijken en heb je waarschijnlijk nog iets langer zicht.

Time:
Sun Aug 10 11:22 PM,
Visible: 4 min,
Max Height: 64 degrees,
Appears: W,
Disappears: ESE
ISS Perseide | Reaction of: Ben Albers on 12-08-14 23:43 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Dat is ff mazzel: om half 12 nog even gekeken of er Perseiden te zien zijn: komende nacht is het maximum van deze zwerm...eerst het ISS gespot en een paar minuten later als bonus een mooie Perseide meteoor van magn.1. Wie niet naar bed hoeft: max 120 meteoren per uur vanuit Perseus (nu in het oosten). Tegen de ochtend de meeste vallende sterren !

Groet, Ben

Ruimtevaarders aangekomen bij ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 24-11-14 16:04 | E-mail: info(at)drra.nl
Ruimtevaarders aangekomen bij ISS

Drie ruimtevaarders zijn in de nacht van zondag op maandag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS.

De Italiaanse Samantha Cristoforetti, de Amerikaan Terry Virts en de Rus Anton Sjkaplerov zullen de komende maanden in de ruimte verblijven. Het ruimtevaartuig met daarin de nieuwe bemanningsleden koppelde om 03:48 (Nederlandse tijd) aan.

De Italiaanse nam een speciaal ontwikkeld espresso apparaat mee. Enige tijd geleden werd er al een 3D-printer afgeleverd. Daarmee kunnen ze straks zelf onderdelen en gereedschap printen.
3D espresso | Reaction of: Ben Albers on 24-11-14 19:57 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Kunnen ze zelf espressokopjes printen !vrolijk schaterlach
ISS-bemanning langer in station | Reaction of: DRRA-KJvTil on 13-05-15 17:28 | E-mail: info(at)drra.nl
De bemanning van het Internationale Ruimtestation (ISS) zou komende donderdag terugkeren op aarde, maar dat wordt een maandje later.

Na het ongeluk met het Russische ruimteschip Progress, hebben de Russen de missie uitgesteld tot juni, aldus projectleider Vladimir Solovjov dinsdag tegen het Russische persbureau TASS.

De Progress kwam in een verkeerde baan om de aarde, doordat een stuwraket te vroeg loskoppelde. Het ding was onbestuurbaar en kwam met tweeduizend kilo spullen voor het ISS aan boord weer door de dampkring. Het verbrandde afgelopen vrijdag.

Na dat incident stellen de Russen ook de lancering van een sonde met drie nieuwe bemanningsleden uit. Die worden namelijk met eenzelfde stuwraket de ruimte ingeschoten. Dat zou eind mei gebeuren, maar het wordt eind juli. Dan moet het probleem met de raket zijn opgelost.
Door: ANP
3 astronauten keren vandaag terug | Reaction of: DRRA-KJvTil on 11-06-15 10:53 | E-mail: info(at)drra.nl
Drie astronauten reizen donderdag vanuit het internationale ruimtestation ISS terug naar aarde. Hun capsule zal naar verwachting rond 15.30 uur Nederlandse tijd neerkomen in Kazachstan.
De terugkeer van de astronauten is een maand vertraagd door een fout met een Russische bevoorradingscapsule.

Dat onbemande ruimteschip, genaamd Progress, was onbestuurbaar geraakt nadat het in een verkeerde baan om de aarde was gekomen. Oorzaak daarvan was een stuwraket die te vroeg loskoppelde. De capsule verbrandde uiteindelijk in de dampkring toen het terugviel naar de aarde.

Na dat incident stellen de Russen ook de lancering van een sonde met drie nieuwe bemanningsleden uit. Die worden namelijk met eenzelfde stuwraket de ruimte ingeschoten. Dat zou eind mei gebeuren, maar het wordt eind juli. Dan moet het probleem met de raket zijn opgelost.

Record
De vertraging van de terugkeer zorgde er onbedoeld voor dat de enige vrouw aan boord van ISS, de Italiaanse Samantha Cristoforetti, vorige week het record van astronaut André Kuipers verbrak als Europeaan met de langste ruimtereis. Cristoforetti mag zich ook de vrouw met de langste ruimtereis ooit noemen.

Behalve de Italiaanse, keren de astronauten Terry Virts (VS) en Anton Sjkaplerov (Rusland) na meer dan tweehonderd dagen in de ruimte terug op aarde. In het station blijven drie andere astronauten achter. Hun missie begint officieel met het vertrek van de anderen.

Door: ANP/NU.nl
Vrachtschip voor ISS gearriveerd | Reaction of: DRRA-KJvTil on 05-07-15 11:58 | E-mail: info(at)drra.nl
Een onbemand ruimtevrachtschip met spullen voor ruimtestation ISS is zondag gearriveerd. Eerder ging het lanceren van vrachtschepen nog fout, maar vrijdag lukte het wel.
Het vrachtschip kwam zondagochtend rondom 10.00 uur aan.

De Russische Progress M-60 ging vanuit de basis Bajkonoer in Kazachstan de lucht in met 2,5 ton aan water, voedsel en reserveonderdelen richting het ruimtestation.

Kort na de start op het Amerikaanse Cape Canaveral ontplofte vorige week zondag een raket met een ruimtevrachtschip van Space X en eind april mislukte de lancering van een Russisch ruimtevrachtschip, dat was gelanceerd vanaf de basis.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verzekert dat ze ook zonder de vracht nog tot zeker eind oktober voldoende voorraad hadden.

NU.nl
Drie nieuwe bemanningsleden ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 23-07-15 12:41 | E-mail: info(at)drra.nl
Drie nieuwe bemanningsleden zijn op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Hun raket werd woensdagavond (22-07-2015) gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

Ze komen in de nacht van woensdag op donderdag aan bij hun tijdelijke huis. Daar zitten nu twee Russen en een Amerikaan.

De drie nieuwe ruimtevaarders zijn de Rus Oleg Kononenko, de Japanner Kimiya Yui en de Amerikaan Kjell Lindgren. Het is de bedoeling dat ze in december terugkeren naar de aarde. Kononenko was een van de reisgenoten van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Ze zaten van december 2011 tot juli 2012 samen in het ISS.

Kononenko, Yui en Lindgren zouden eigenlijk al in mei vertrekken, maar de lancering werd twee maanden uitgesteld. Rusland heeft de afgelopen maanden een paar lanceringen zien mislukken.
Door: ANP
Opnieuw drie bemanningsleden ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 03-09-15 11:38 | E-mail: info(at)drra.nl
02 september 2015
Opnieuw zijn drie mensen op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Hun raket werd woensdagochtend gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

De ruimtevaarders worden vrijdagochtend verwacht bij het ruimtestation.
Aan boord van de sojoezraket zijn een Deen, een Kazach en een Rus. De Rus blijft zes maanden in het ISS, de andere twee keren na tien dagen terug.

In het ruimtestation zitten momenteel al drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner.
Drie astronauten ISS keren terug | Reaction of: DRRA-KJvTil on 14-09-15 18:31 | E-mail: info(at)drra.nl
Drie astronauten van het internationale ruimtestation ISS zijn op aarde teruggekomen. Het drietal landde in de nacht van vrijdag op zaterdag in Kazachstan.
Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

In het Sojoezruimteschip zaten de Rus Gennady Padalka, Aidin Aimbetov uit Kazachstan en Andreas Mogensen, de eerste Deen in de ruimte ooit.

Mogensen bestuurde maandag vanuit het ISS een speciaal karretje, Interact, in Noordwijk. Dat karretje stond bij het ruimtevaartlab ESTEC; Mogenson bestuurde het vanuit de ruimte met een joystick. Het was de eerste keer dat een radiografisch bestuurbare auto op aarde vanuit de ruimte werd bestuurd.

De Rus Padalka is sinds maart in het ISS aan het werk geweest, maar heeft tot nu toe in totaal al 878 dagen in de ruimte doorgebracht. Dat is een record.

Aimbetov en Mogensen kwamen vorige week vrijdag aan bij het ISS en zijn maar tien dagen in de ruimte geweest. Ze gingen samen met de Russische ruimtevaarder Sergei Volkov, maar hij blijft voorlopig nog aan het werk op het ruimtestation. Hij zit daar met nog twee andere Russen, twee Amerikanen en een Japanner.
Bemanningsleden ISS teruggekeerd | Reaction of: DRRA-KJvTil on 12-12-15 21:14 | E-mail: info(at)drra.nl
Drie bemanningsleden zijn vrijdagmiddag teruggekeerd uit ruimtestation ISS. Hun capsule landde op de besneeuwde vlaktes van Kazachstan, een paar uur nadat ze de deur van het ruimtestation achter zich dicht hadden gedaan.

Vanwege het weer worden ze direct per helikopter naar de bewoonde wereld gebracht. Meestal worden ruimtevaarders eerst nagekeken in een tent bij de landingsplek.

De Amerikaan Kjell Lindgren, de Rus Oleg Kononenko en de Japanner Kimiya Yui waren in juli naar het ISS gegaan. Kononenko was een van de reisgenoten van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Ze zaten van december 2011 tot juli 2012 samen in het ISS.

In het ISS zitten nu twee Russen en een Amerikaan. Twee van hen verblijven er al sinds maart en ze keren pas maart volgend jaar terug. De bewoners krijgen volgende week gezelschap van een Rus, een Amerikaan en een Brit.

Bron: ANP
Nieuwe bemanning onderweg naar ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 17-12-15 00:34 | E-mail: info(at)drra.nl
Drie nieuwe bemanningsleden zijn op weg naar het ISS. De capsule met de Rus Joeri Malentsjenko, de Amerikaan Timothy Kopra en de Brit Tim Peake werd dinsdag gelanceerd vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan.

Na ongeveer zes uur vliegen komen ze aan bij hun onderkomen. Daar blijven ze ongeveer een halfjaar. Peake is pas de tweede Brit die ooit de ruimte in gaat. Helen Sharman was in 1991 de eerste.
Tijdens zijn verblijf zal Peake in de ruimte meedoen aan de marathon van Londen. Hij rent op de lopende band, met de beelden van Londen voor zich op een iPad.

Door: ANP
Astronauten aangekomen bij ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 17-12-15 00:36 | E-mail: info(at)drra.nl
16 december 2015 07:21
De astronauten Tim Peake (Groot-Brittannië), Timothy Kopra (Verenigde Staten) en de kosmonaut Joeri Malentsjenko (Rusland) zijn dinsdagavond aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS.

De ruimtevaarders werden zes uur daarvoor gelanceerd vanaf Bajkonoer in Kazachstan.
Peake, astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, is pas de tweede Brit ooit die de ruimte in gaat. Helen Sharman was in 1991 de eerste.

Tijdens zijn verblijf zal Peake in de ruimte meedoen aan de marathon van Londen. Hij rent op de lopende band, met de beelden van Londen voor zich op een iPad.
Verder doet hij mee aan tientallen onderzoeks experimenten. Zo wil hij bloedvaten en kristallen laten groeien in de ruimte en de activiteit in delen van de hersenen in kaart brengen. Ook doet Peake mee aan een groot educatief programma om kinderen en studenten te inspireren, waarbij hij les gaat geven vanuit de ruimte.

Het is de bedoeling dat de ruimtevaarders een half jaar in het ruimtestation blijven.

Door: ANP
Spoedoperatie aan ISS geslaagd | Reaction of: DRRA-KJvTil on 26-12-15 06:20 | E-mail: info(at)drra.nl
Gepubliceerd: 21 december 2015

Twee Amerikaanse astronauten hebben maandag een spoedreparatie uitgevoerd aan de buitenkant van het Internationaal Ruimtestation (ISS).

Scott Kelly en Tim Kopra moesten hun speciale pakken aantrekken voor een ruimtewandeling, omdat een karretje met een robotarm erop werd geblokkeerd door een ander wagentje en daardoor 10 centimeter verkeerd stond.

Het probleem moest uiterlijk deze woensdag zijn verholpen, omdat dan een Russisch transportschip arriveert met goederen. De klus zelf was binnen een kwartier geklaard: het was een kwestie van een rem losmaken.

In totaal brachten Kelly en Kopra zo'n 3,5 uur buiten door. Toen ze toch bezig waren aan een ruimtewandeling, verrichten ze alvast voorwerk voor nieuwe onderdelen die in de toekomst op het ISS worden geïnstalleerd.

Normaal gesproken worden ruimtewandelingen maandenlang voorbereid. Deze keer was het een kwestie van dagen.

Bron: ANP/NU.nl
Fourth Russian Cargo Ship This Year | Reaction of: DRRA-KJvTil on 27-12-15 15:54 | E-mail: info(at)drra.nl
December 23, 2015
Traveling about 253 miles over western Mongolia, the unpiloted ISS Progress 62 Russian cargo ship docked automatically with the Pirs docking compartment of the International Space Station at 5:27 a.m. EST today. Progress is delivering 2.8 tons of food, fuel, and supplies to the crew aboard the station.

The spacecraft launched Monday from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan. Following a by-the-book rendezvous and docking with the Progress’ upgraded Kurs automated system, hooks formed a hard mate between the spacecraft and the Pirs docking compartment. Once the crew completes leak checks, the hatches will open, allowing the crew to unload the cargo.

The Progress spacecraft will remain docked until early July 2016.

Bron: NASA
Ruimtewandeling NASA gestopt | Reaction of: KJvanTil on 17-01-16 19:22 | E-mail: info(at)drra.nl
Ruimtewandeling NASA gestopt om lek in helm

De ruimtewandeling van de NASA is vrijdag vroegtijdig beëindigd wegens een lek in de helm van een van de astronauten.

Het uitstapje om aan het ruimtestation ISS te sleutelen zou aanvankelijk zo'n 6,5 uur duren, meldt de NASA.

Volgens de ruimtevaartorganisatie waren beide astronauten geen enkel moment in gevaar. 

De twee astronauten, de Brit Tim Peake en Amerikaan Timothy Kopra, zitten een half jaar in de ruimte. In december zijn de twee samen met Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko gelanceerd vanaf Kazachstan.
Crew returns after one year mission | Reaction of: DRRA-KJvTil on 06-03-16 15:47 | E-mail: info(at)drra.nl
March 1, 2016

Expedition 46 Commander Scott Kelly of NASA, and Mikhail Kornienko and Sergey Volkov of Roscosmos landed their Soyuz TMA-18M spacecraft in Kazakhstan at 11:26 p.m. EST. Russian recovery teams will help the crew exit the Soyuz vehicle and adjust to gravity after their stay in space.

Kelly and Kornienko launched to the space station on March 27, 2015, for their one-year mission. The pair’s return on March 1 marks the end of 340 days aboard the space station and almost 143 million miles during their time in space, roughly the same average distance between Earth and Mars.

With Kelly, Kornienko and Volkov landing in Kazakhstan, Kelly has logged 520 days in space on two flights, the first of which was on space shuttle mission STS-103 in 1998. Kornienko has spent 516 days in space on two flights, the first of which was on Expedition 23/24 in 2010. Volkov arrived at the station on September 4 and has spent 548 days in space on three flights, the first of which was in 2008.

Expedition 47 Commander Tim Kopra of NASA, Yuri Malenchenko of Roscosmos, and Tim Peake of ESA (European Space Agency) remain aboard the station to continue research and maintenance. The remainder of the Expedition 47 crew, NASA astronaut Jeff Williams and Russian cosmonauts Oleg Skriprochka and Alexey Ovchinin, is scheduled to launch from Baikonur, Kazakhstan, on March 18.

The one-year mission will provide new insights into how the human body adjusts to weightlessness, isolation, radiation and stress of long-duration spaceflight. The science will continue for months and years as the data are collected and analyzed, an important step in the first phase of NASA’s efforts to prepare humanity for the journey to Mars. Such Earth-reliant exploration will lead to more complex operations in orbit around the moon where NASA will demonstrate, advance, and validate the capabilities and technologies we will need to send humans to Mars.

Bron: NASA
1-6 Expedition 47 Launch, 18-3-2016 | Reaction of: DRRA-KJvTil on 18-03-16 13:19 | E-mail: info(at)drra.nl
Two Russians and one American Astronaut are on the eve of their launch on a half-year space flight to the International Space Station, starting with a thundering nighttime liftoff atop a Soyuz FG rocket on Friday. Rookie Soyuz commander Alexey Ovchinin and veteran Flight Engineers Oleg Skripochka and Jeff Williams have been cleared for launch, being approved for flight by the Russian State Commission on Thursday.

The Soyuz FG rocket set to carry the 7,200 Kilogram Soyuz TMA-20M spacecraft into orbit was wheeled to the launch pad on Wednesday to start its final two days of launch preparations. Although the rocket had been rolled to the historic launch pad at Site 1/5 before dawn, it had to remain in a horizontal position until the evening because of strong winds.

The Soyuz rocket received its traditional pre-flight blessing on Thursday and is ready to head into an eight-hour countdown operation on Friday to be fueled for liftoff at 21:26 UTC. Rising into the night skies over Baikonur, Soyuz FG will begin a high-speed chase of the Space Station that will pass over the launch site just minutes ahead of liftoff. Set for a nine-minute ride into orbit, Soyuz TMA-20M – the last in the TMA-M series of Soyuz spacecraft – is aiming for an orbit 200 Kilometers in altitude.

To support the fast-track rendezvous, Soyuz will perform a pair of engine burns on its first lap around Earth to begin raising its orbit straight away and commence the climb towards the orbiting outpost. Another pair of maneuvers is planned for the second orbit, adjusted based on measured orbital parameters to correct any errors occurring during launch. The fully automated rendezvous with ISS will be initiated on Orbit 3 as Soyuz activates its KURS systems to guide itself to ISS. Docking to the Poisk module is planned for 3:12 UTC on Saturday.

Hatch opening is expected a little under two hours after docking to mark the arrival of three new crew members, joining the resident crew of Expedition 47 Commander Tim Kopra and Flight Engineers Tim Peake and Yuri Malenchenko.

Orbital Data
Launch Date: March 18, 2016
T-0 Time: 21:06:39 UTC (+1uur NL tijd)
Docking: March 19, 2016
Time: 03:11:47 UTC
Docking Port: Poisk

Soyuz Initial Orbit:
Perigee: 200 Kilometers (+7 / -22 Kilometers)
Apogee: 242 Kilometers (+/-42 Kilometers)
Inclination: 51.67 Degrees (+/-0.058°)
Period: 88.64 Minutes (+/-0.367min)
Phase Angle (to ISS): 31.6 Degrees

Space Station Orbit:
Orbit: 403 by 405 Kilometers
Inclination: 51.64 Degrees
Period: 92.65min
2-6 Expedition 47 Launch, 18-3-2016 | Reaction of: DRRA-KJvTil on 18-03-16 13:21 | E-mail: info(at)drra.nl
Time Event
T-00:20.00 Ignition Sequence Start
T-00:15.00 Intermediate Thrust Level
T-00.15.00 Second Umbilical Separate from Booster
T-00:10.00 Turbopumps at Flight Speed
T-00:05.00 Full Thrust Level
T+00:00.00 Fueling Towers Retract
T+00:00.00 LIFTOFF
T+01:54.16 SAS Abort System Mode Switch, Tower Jettison
T+01:57.80 Strap-On booster Separation
T+02:37.48 Launch Shroud Jettison
T+04:45.05 Core Stage Shutdown
T+04:47.30 Stage Separation & Third Stage Ignition
T+04:57.05 Third Stage Aft Section Cover Jettison
T+08:45.08 Third Stage Cutoff
T+08:48.26 Spacecraft Separation
Solar Panel Deployment
Communication Antenna Deployment
Mission handed over to MCC Moscow
Successful Orbital Placement
3-6 Expedition 47 Launch, 18-3-2016 | Reaction of: DRRA-KJvTil on 18-03-16 13:24 | E-mail: info(at)drra.nl
Rendezvous Profile

Event Time UTC
Launch 21:26:39
Orbital Placement 21:35:27
Solar Array & KURS Antenna Deploy 21:35:35
Ground Station Loss of Signal 21:42
Rendezvous Burn 1 (dV: 19.62m/s; dt: 49.3s) 22:12:24
Ground Station Acquisition of Signal 22:52
Rendezvous Burn 2 (dV: 12.37m/s; dt: 31.4s) 22:56:47
End of Ground Station Pass 23:10
Rendezvous Burn 3 (dV: 7.00m/s; dt: 18.3s) 23:29:48
Target Orbit: 261.15 by 300.99 km, 89.98 min 23:29:48
Rendezvous Burn 4 (dV: 7.00m/s; dt: 18.3s) 23:59:47
Target Orbit: 280.91 by 303.20 km, 90.23 min 23:59:47
Ground Station Acquisition of Signal 00:18
End of Ground Station Pass 00:37
Automated Rendezvous Initiation 01:03:38
Rendezvous Burn 5 01:11
Trajectory Correction 01:33
VHF-2 Voice Link Established (Range: 200km) 01:35
KURS-A System Activation 01:36
KURS-P System Activation 01:38
Rendezvous Burn 6 01:57
KURS-P Validation, Range: 80km 02:01
Orbital Sunrise 02:07
Range: 33km; Range Rate: 45m/s 02:14
ISS Inhibits: RapidScat & SCAN Testbed 02:15
Range: 20km; Range Rate: 31m/s 02:19
KURS A&P Test, Range: 15km 02:21
Range: 13km; Range Rate: 12m/s 02:24
TV System Activation, Range: 8km 02:29
Range: 5km 02:34
Rendezvous Impulse 02:35
Ballistic targeting Point 02:38:38
Rendezvous Impulse 02:40
Rendezvous Impulse 02:44
Flyaround Initiation 02:47:09
Stationkeeping 02:56:55
Final Approach 03:00:38
ISS Inertial Snap & Hold 03:03:00
Orbital Sunset 03:05
DOCKING - Free Drift 03:11:47
Hooks Closed - Safe Docking Mode 03:25
Leak Checks 03:45
ISS to USOS Control 04:00
Hatch Opening 04:55
4-6 Expedition 47 Launch, 18-3-2016 | Reaction of: DRRA-KJvTil on 18-03-16 13:29 | E-mail: info(at)drra.nl
Crew Preperations

The crew will receive their wake-up calls around eight and a half hours prior to liftoff. Starting their day, the crew members typically plan much time for their final shower in the comforts of gravity for quite some time. The joys of flying to ISS begin with a whole-body disinfection to protect the carefully maintained environment aboard the Space Station, also requiring the crew to take microbial samples that are then analyzed as part of the various biological studies.

At the Cosmonaut Hotel, the crew will have breakfast before packing their things for handover to their families since all their luggage is already aboard ISS or packed inside the Soyuz. They will then sign their hotel room doors and prepare to depart the Cosmonaut Hotel for the suit-up facility, receiving the traditional pre-flight blessing when leaving the hotel at L-6 hours.

Out at Site 1/5, engineers will initiate the countdown sequence around eight hours prior to launch with the final set of fueling preparations. The eight-hour countdown process includes all steps needed to transition the Soyuz rocket and spacecraft to a launch configuration, beginning with the activation of the Soyuz launcher and spacecraft’s Flight Control System for checkouts.

Once the two vehicles are activated, the Soyuz rocket and spacecraft complete a series of checkouts – communication checks, electrical testing and propulsion system testing is performed in the early stages of the countdown. Completing final hands-on work on the launch vehicle, engineers will install batteries in the booster and remove protective covers from the Soyuz including the booster and core stage engine covers and protective equipment in the interstage.

Countdown Timeline
In the first hours of the countdown, the Soyuz spacecraft will be loaded with final time-critical experiment items for operation on the Russian Segment of the International Space Station.

At Site 254, the three crew members go through a final medical check before ingressing their Sokol Launch and Entry suits under assistance by suit technicians to ensure the Sokols can fulfill their task of protecting the crew in the event of a sudden cabin depressurization.

The suits were tested earlier by the crew when completing a simulation inside their Soyuz and leak checks will be repeated for each crew member, one by one, giving the other two a chance to have a face-to-face conversation with family and friends inside the press room.

Five hours and 30 minutes ahead of launch, the Russian State Commission will meet to look at the overall status of the countdown and the results of launch vehicle and spacecraft testing to provide official approval for the beginning of the Soyuz propellant loading sequence. By that time, the tanking carts will have already been rolled up to the pad and hooked up to Ground Support Equipment used to deliver propellants to the Soyuz launch vehicle, loaded via the various umbilical masts connected to the different stages of the rocket to deliver propellant, pressurant and electrical connectivity.

Overall, the Soyuz FG launcher stands 49.5 meters tall and weighs 305,000 Kilograms when fully fueled. It can lift up to 7,200 Kilograms into Low Earth Orbit using a two-stage stack plus four liquid-fueled boosters clustered around the Core Stage.

Each of the boosters is 19.6m long consisting of a tapered and a cylindrical section with a maximum diameter of 2.68m and a launch mass of 43,410 Kilograms. Each is powered by an RD-107A engine delivering 838.5kN of sea level thrust.

The Core Stage is ignited with the boosters and continues to burn after the boosters separate, acting as first and second stage. It is 27.8m tall and 2.95 meters in diameter with a total launch mass of 99,500kg, powered by a 792-Kilonewton RD-108A engine and four verniers for vehicle control. Sitting atop the Core Stage is the third stage that is 6.74m long, 2.66m in diameter and weighs 25,300 Kilograms equipped with a four-chamber RD-0110 engine and four vernier thrusters for vehicle control.

Propellant loading on the Soyuz FG rocket will commence just inside L-5 hours as the four boosters, the large Core Stage and the third stage on top are filled with refined Kerosene and -183°C Liquid Oxygen that starts flowing into the tanks after an initial chilldown. Additionally, each of the boosters receives 280kg of Nitrogen while the core is filled with 520kg to be heated up in flight to pressurize the propellant tanks.

The crew will depart Site 254 around three hours prior to launch for a 20-minute bus ride over to the historic launch pad at Site 1/5 from where Yuri Gagarin set sail on his flight 55 years ago in 1961 – an anniversary commemorated by an emblem on the launch shroud of this mission.

Getting off their bus, the crew members will have a look at their fully fueled rocket, take a few photos with officials present at the pad and walk over to the Service Structure stairs to wave good-bye and enter the elevator taking them up to their Soyuz for crew ingress.

Climbing into the Soyuz through a hatch inside the Launch Shroud, the crew members will – one by one – enter the Orbital Module through its side hatch before climbing down through the Entry Module’s hatch to reach their Kazbek seat liners in the confined space of the small spacecraft that the crew has to share with cargo and equipment. Alexey Ovchinin, a first time space flier, will enter the commander’s seat in the center flanked to his left by Oleg Skripochka, flying the Soyuz for the second time, and Jeff Williams to the right who flew three prior space missions including two on the Soyuz.

When the crew members are seated, teams will close the Entry Module hatch before the Orbital Module is closed out to have its hatch is closed as well. Next will be a series of leak checks of the Soyuz completed by pressurizing the individual modules of the spacecraft to ensure the internal and external hatches are holding pressure.

The crew members will begin working through their pre-launch checklist that will take them about one hour to complete beginning with a series of communication checks and the initiation of airflow to the Sokol suits. Once the crew members are done with their checklist, the countdown enters a quiet period for them during which they will be entertained with music pumped into the Soyuz through the voice communications system.
5-6 Expedition 47 Launch, 18-3-2016 | Reaction of: DRRA-KJvTil on 18-03-16 13:54 | E-mail: info(at)drra.nl
Launch Profile

60 minutes ahead of launch, the Guidance System is activated and the flight computers receive their flight software 15 minutes later. As hands-on work at the pad wraps up, teams will retract the two halves of the Soyuz Service Structure at L-40 minutes and put all ground systems in a safe configuration. Half an hour before T-0, the Launch Abort System will be activated and switched to automatic mode.

14 minutes ahead of launch, the Soyuz spacecraft is transferred to battery power and at L-10 minutes, the Soyuz FG inertial guidance system is configured for flight as gyros are uncaged and flight recorders are activated. Entering the Automated Countdown Sequence at T-6 minutes, the Soyuz launch vehicle will begin its final reconfigurations as part of a highly choreographed procedure. Inside the launch bunker near the pad, the launch key will be put in to give clearance for liftoff – a relic of Soyuz’s previous ICBM career.

Soyuz telemetry systems are activated at T-5 minutes and the Commander Controls inside the Soyuz become active. At that point, the crew members will have closed their helmets and switched to suit air.

Four minutes before launch, the five engines of the boosters and core stage are purged with nitrogen before propellant tank pressurization starts at T-2:35 on all 12 tanks of the rocket. Transfer to internal power occurs one minute before liftoff and Soyuz enables its Auto Sequencer that controls the final countdown events. The third stage umbilical is disconnected at T-50 seconds and the service tower retracts ten seconds later. At T-25 seconds, the umbilical tower of the Core Stage is moved to its launch position.

With the Auto Sequencer in control of the countdown, the Soyuz starts its ignition sequence at T-20 seconds as the hydrogen-peroxide-driven turbopumps of the booster and core stage engines soar to flight speed and the engines reach an intermediate thrust level before being throttled up to full thrust for liftoff.

Blastoff is set for precisely 21:26:39 UTC, the optimized launch time based on the latest tracking data of the International Space Station. As clocks hit zero, Soyuz will begin rising from its launch pad with a total launch thrust of 422 metric tons, embarking on a nine-minute ascent mission following the usual flight profile.

Lighting up the night skies over the Baikonur Cosmodrome, Soyuz FG will begin its pitch maneuver to align itself with the planned ascent trajectory, heading north-east towards the Russian border, homing in on its precise cutoff target to deliver the Soyuz into an orbit at a phase angle of 31.6 degrees to that of the International space Station to make its fast-track rendezvous.

Soyuz FG passes through Maximum Dynamic Pressure and Mach 1 a little over 70 seconds into the flight, being powered by the RD-107A engines of the boosters and the RD-108A of the core. The Launch Abort System jettisons its Escape Tower at 114 seconds into the mission, marking the transition from low- to mid-altitude abort modes in a system that provides launch abort capability all the way to orbital placement. The four boosters and their RD-107A engines will burn for 1 minute and 58 seconds consuming a total of 39,600kg of propellants to provide extra boost to the vehicle. After shutdown at an altitude of 49 Kilometers, the boosters are jettisoned for a crash landing 348 Kilometers downrange.

With the boosters tumbling away from the Soyuz rocket, propulsion will only be provided by the Core Stage’s engine, delivering a thrust of 102 metric ton force when flying through the rarefied upper atmosphere. Two minutes and 38 seconds after launch, Soyuz will be over 80 Kilometers in altitude and jettison its protective Launch Shroud giving the crew a view outside through their small Entry Module windows as their first sunrise in space approaches, but the crew members will be focused on their displays, tracking the progress of their ascent into orbit.

Four minutes and 45 seconds into the flight, the Core Stage will shut down its engine, marking the beginning of the hot staging sequence. Two seconds after cutoff, the third stage’s RD-0110 engine will be commanded to ignite and, at the same time, pyrotechnic bolts in the interstage will be fired to severe the connection between the empty Core Stage and the upper stage of the Soyuz that will continue powered ascent while the core heads towards re-entry and impact 1,570 Kilometers downrange from the launch site.

The third stage will fire its four-chamber engine and four gimbaling verniers for vehicle control until T+8 minutes and 45 seconds to achieve the planned initial orbit. Just over three seconds after engine shutdown, the Soyuz spacecraft will separate from its rocket stage which itself will open up an oxygen valve to move away from the spacecraft.

Immediately after separation from the carrier rocket, the Soyuz spacecraft will begin executing a series of time-tagged commands. Eight seconds after separation, the deployment of the two-power generating solar arrays and the KURS antennas will be completed. Mission Control Moscow, assuming control of the flight after separation, will follow the critical deployments via telemetry sent to ground stations by the Soyuz spacecraft.

Inside the Entry Module, the crew will not be able to take a break after their exciting ride to space, immediately pressing into a reconfiguration of the Flight Control System and starting a test of the KURS system. Given the compressed timeline of the four-orbit flight profile, teams have to verify KURS is operational before Soyuz heads out of communications range around seven minutes after reaching the initial orbit.

Mission Control will confirm the KURS system is operating as planned and make a quick spacecraft check to ensure it is safe for the crew to loosen their shoulder straps and open up their helmets as they get settled for a six-hour flight to ISS, their destination in space.

Soyuz TMA-20M is targeting the standard initial orbit of 200 by 242 Kilometers inclined 51.67° from where the spacecraft will climb to meet up with ISS that orbits the Earth in a nearly circular orbit 400 Kilometers in altitude.

Also after reaching the initial orbit, the Soyuz spacecraft will pressurize its unified propulsion system and begin operating its DPO thrusters to reduce body rates that may have been introduced at spacecraft separation.
6-6 Expedition 47 Launch, 18-3-2016 | Reaction of: DRRA-KJvTil on 18-03-16 13:59 | E-mail: info(at)drra.nl
Four-orbit flight profile and docking

The four-orbit flight profile requires the Soyuz to begin raising its orbit right away given the tight timeline of the operation.

Because there is no time to uplink a revised flight plan based on the actual intial orbit, Soyuz launches with two engine burns already programmed into its computers for execution on the first lap around the Earth. Tracking is completed after liftoff to determine the precise initial orbit of the Soyuz which is used to calculate the post DV-2 orbit, then input into mission simulations to reset burn parameters for the second orbit. These parameters are uplinked to the spacecraft as part of the first ground station pass following the completion of the first orbit.

Soyuz TMA-20M is set for its first orbit-raising maneuver 46 minutes after launch, half an orbit into the mission. Firing its 300-Kilogram-force SKD main propulsion system for 49 seconds, Soyuz will increase its velocity by 19.6 meters per second and raise both apogee and perigee by about 25 Kilometers.

This burn will be followed by the DV-2 maneuver one hour and 30 minutes into the flight lasting 31 seconds and aiming for a change in velocity of 12.4 meters per second to raise the perigee by 43 and the apogee by 20 Kilometers. Just minutes after the completion of this burn, Soyuz will come within range of Russian Ground Stations again, allowing the crew to report burn progress and receive recalculated parameters for the upcoming DV-3 and DV-4 maneuvers set to occur during the second orbit. The ground station passes are also used for the continuation of testing and reconfigurations of the Soyuz spacecraft via ground command and through crew inputs.

The third orbit-raising maneuver occurs two hours and three minutes after launch and aims for an orbit of 261 by 300 Kilometers followed half an hour later by DV-4 that will boost Soyuz into a 281 by 303-Kilometer orbit. In this orbit, Soyuz will coast until the initiation of the automated rendezvous process at 01:03:38 UTC on Saturday. Another ground station pass will be used by Alexey Ovchinin to operate the rotational and translational hand controllers of the Soyuz to fly it in manual mode for a few minutes to ensure good control would be available in case the need for a manual docking arises.

The DV-5 burn will occur a few minutes after rendezvous initiation and further raise the orbit of the Soyuz, putting it on a path to enter the 200-Kilometer communications zone around ISS at around 1:35 UTC. Arriving at a position 200km from the Station, Soyuz will activate its KURS system and its counterpart on ISS will be powered up as well. Initially searching for the signal, Soyuz will lock on KURS and begin calculating range, range rate and the relative geometry between itself and ISS to guide the craft to the vicinity of the Station through a series of Rendezvous Impulse Burns.

A VHF comm link between Soyuz and ISS will be available to provide Mission Control a continuous data and voice link with Soyuz TMA-20M.

The validity of KURS navigation data will be checked twice, when Soyuz is at 80 Kilometers and closer in at 15 Kilometers to make sure the system is feeding good navigation data to the flight computers. Once arriving in the vicinity of ISS, Soyuz switches on its TV system to provide the crew with a look at the Station.

Initially flying towards a Ballistic Target Point, Soyuz will begin correcting the intentional target offset by making a series of thruster burns that will require the craft to move between burn attitude and Line-Of-Sight attitude.

Reaching a distance of 400 meters to ISS, Soyuz will initiate its flyaround sequence to slowly move around the Station to get aligned with the Poisk module. After the seven-minute sequence, Soyuz will come to a stop 200 meters from the docking port, entering a short period of Stationkeeping so that the crew and the ground can check the alignment. Once Mission Control provides a go for final approach, Ovchinin will issue the command for Soyuz to pulse its DPO thrusters and initiate a slow closing rate.

With its DPO thrusters, Soyuz will maintain a good alignment as it slowly moves in for docking. The KURS-AO antenna will be retracted and Soyuz will slow down to 0.1 meters per second for the docking. Contact and capture is expected at 3:11:47 UTC, under six hours after liftoff, to mark the arrival of three crew members at the Space Station for a six-month stay as part of Expedition 47/48. The exact time of docking will depend on the progress of the flight and the time needed during Stationkeeping.

After docking, Soyuz will retract its docking probe and hooks between the Soyuz and Poisk will be closed to establish a tight coupling between the two spacecraft. Leak checks will be conducted while the crew can finally get out of the Sokol launch and Entry suits before opening up the hatch to ISS at around 4:55 UTC.
CygnusSpacecraft Safely Reaches ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 27-03-16 13:38 | E-mail: info(at)drra.nl
Cygnus Cargo Supply Spacecraft Safely Reaches the ISS

The Orbital ATK Cygnus cargo craft that launched from the Cape Canaveral Air Force Station in Florida March 22 arrived at the International Space Station March 26 carrying food, supplies and science experiments for the six crew members aboard the orbital outpost.

The Orbital ATK Cygnus cargo ship was bolted into place on the International Space Station’s Earth-facing port of the Unity module at 10:52 a.m. EDT.

The spacecraft’s arrival will support the crew members’ research off the Earth to benefit the Earth. The Cygnus is delivering more than 7,700 pounds of science and research, crew supplies and vehicle hardware to the orbital laboratory to support dozens of approximately 250 science and research investigations that will occur during Expeditions 47 and 48.

Beginning with this mission, Cygnus is equipped with a NanoRacks External Cygnus Deployer for CubeSats that will provide opportunities for small satellites to be deployed from Cygnus after the vehicle departs from the ISS.

The spacecraft will spend more than a month attached to the space station before separating from the station. After completion of its primary ISS resupply mission, Cygnus depart a safe distance from the station before deploying the satellites, and begin its destructive re-entry into Earth’s atmosphere in May 2016, disposing of about 3,000 pounds of trash.
ISS-bemanningsleden geland | Reaction of: DRRA-KJvTil on 07-09-16 21:02 | E-mail: info(at)drra.nl
In Kazachstan is woensdagochtend, 07-09-2016, een Russische Sojoez-capsule met aan boord drie ISS-bemanningsleden succesvol geland.

In de capsule zaten de kosmonauten Alexei Ovtsjinin en Oleg Skriposjka en NASA-astronaut Jeff Williams. Eerder op de dag werd de capsule succesvol losgekoppeld van het International Space Station (ISS).

De Sojoez-capsule daalde aan een parachute richting de aarde. Om de landing veilig te laten verlopen waren tweehonderd militairen, twaalf helikopters en vier vliegtuigen ingezet.

Voor de 58-jarige Williams was de ruimtereis niet nieuw: hij bracht in totaal al 534 dagen door in de ruimte, meer dan welke Amerikaanse astronaut dan ook. Het wereldrecord is echter in handen van een Rus: kosmonaut Gennady Padalka vloog al 878 dagen in de ruimte, verdeeld over vijf ruimtemissies.

Op 23 september zal vanuit Kazachstan een nieuwe bemanning naar het ISS vertrekken.
Drie astronauten arriveren bij ISS | Reaction of: DRRA - KJvanTil on 23-10-16 18:14 | E-mail: info(at)drra.nl
Gepubliceerd: 21 oktober 2016

Een Russisch ruimtevaartuig heeft vrijdag drie astronauten bij het internationale ruimtelaboratorium ISS afgeleverd.

De Sojoez-capsule was woensdag vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan vertrokken met de Russen Sergej Roezikov en Andrej Borisenko, en de Amerikaan Shane Kimbrough aan boord.

Het trio zou al op 23 september vertrekken, maar technische storing weerhield ze. In het ISS voeren ze vijftig experimenten uit. Ze blijven 155 dagen in de ruimte.

Het ruimtelaboratorium zweeft op ongeveer 400 kilometer boven de aarde.
Door: ANP
Next Space Station Crew | Reaction of: DRRA-KJvTil on 17-11-16 20:31 | E-mail: info(at)drra.nl
Next Space Station Crew Set for Launch Nov. 17, Watch Live on NASA TV

NASA astronaut Peggy Whitson, Oleg Novitskiy of the Russian space agency Roscosmos, and Thomas Pesquet of ESA (European Space Agency) will launch Thursday, Nov. 17, for a six-month stay aboard the International Space Station.

Prelaunch activities will air through Nov. 16, and live launch coverage will begin at 2:30 p.m. EST Nov. 17, on NASA Television and the agency’s website. The crew of Expedition 50/51 will launch at 3:20 p.m. (2:20 a.m. Nov. 18, Baikonur time) from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan.

After launching, the crew members will travel for two days before docking to the space station’s Rassvet module at 5 p.m. Saturday, Nov. 19. NASA TV coverage of the docking will begin at 4:15 p.m. Hatches between the Soyuz and station will open at approximately 7:35 p.m., and the arriving crew will be welcomed by Expedition 50 Commander Shane Kimbrough of NASA and Roscosmos cosmonauts Sergey Ryzhikov and Andrey Borisenko, who have been aboard the complex since October. NASA TV coverage of hatch opening and welcoming ceremonies will begin at 6:45 p.m.

During their stay aboard the orbital complex, Whitson will become the first woman to command the space station twice. Her first tenure as commander was in 2007, when she became the first woman to hold this post. Whitson has an advanced degree in biochemistry, and prior to her selection as an astronaut candidate in 1996, she served in prominent medical science research and supervisory positions at NASA.

The soon-to-be six crew members of Expedition 50 will contribute to hundreds of experiments in biology, biotechnology, physical science and Earth science aboard humanity’s only microgravity laboratory. The crew is scheduled to return to Earth next spring.

Check out the full NASA TV schedule and video streaming information at:
http://www.nasa.gov/nasatv

Keep up with the International Space Station, and its research and crews, at:
http://www.nasa.gov/station
Next Space Station Crew-1 | Reaction of: DRRA-KJvTil on 17-11-16 20:37 | E-mail: info(at)drra.nl
20.20 UTC
21.20 Onze tijd
Russische capsule op weg naar ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 22-02-17 19:46 | E-mail: info(at)drra.nl
Een Russische Progress-capsule is woensdag gelanceerd vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. De capsule brengt voorraden naar het internationale ruimtestation ISS.

In december liep de lancering van een Progress-capsule nog uit op een mislukking; zes minuten na de lancering stortte het ruimtevaartuig neer.

De Progress-capsule werd met behulp van een Sojoez-raket vanaf de Russische lanceerbasis gelanceerd en moet over twee dagen aankomen bij het ISS.

Later woensdag arriveert bij het ISS, als alles goed verloopt, een Dragon-capsule van SpaceX. Astronauten gaan de Dragon met een speciale robotarm aan het ruimtestation koppelen.

Bron
Door: ANP
SpotTheStation | Reaction of: DRRA-KJvTil on 04-04-17 11:17 | E-mail: info(at)drra.nl
Time: Tue Apr 04, 9:18 PM,
Visible: 4 min,
Max Height: 83°,
Appears: 23° above W,
Disappears: 16° above E
SpotTheStation | Reaction of: DRRA-KJvTil on 06-04-17 10:10 | E-mail: info(at)drra.nl
Time: Thu Apr 06 9:11 PM,
Visible: 4 min,
Max Height: 82°,(bijna recht boven je hoofd te zien)
Appears: 35° above W,
Disappears: 13° above E
Expedition 50 crew lands safely | Reaction of: DRRA-KJvTil on 22-04-17 19:16 | E-mail: info(at)drra.nl
10/04/2017

US astronaut Shane Kimbrough and Russian cosmonauts Sergey Ryzhitov and Andrey Borisenko have safely landed back on earth having spent nearly six months on the International Space Station.

Returning in a Soyouz capsule they landed in Kazakhstan just after 13:20 CET.

Described as a text book landing all were reported to be doing well. Their descent from the ISS took just under three and half hours.

On Sunday, commander Kimbrough officially ceded control of the International Space Station to compatriot Peggy Whitson, who will soon become the most experienced US astronaut in terms of time spent in space(Tijd in ruimte: 376 dagen). It is the second time Whitson has taken charge of the orbital outpost.
US-Russian crew of two heads to ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 22-04-17 19:35 | E-mail: info(at)drra.nl
20/04/2017

A Soyuz space capsule has blasted off for the International Space Station.

It carries an American astronaut making his first space flight and a veteran Russian cosmonaut.
NASA’s Jack Fischer and Russia’s Fyodor Yurchikhin lifted off from the launch facility in Kazakhstan.

It is a six-hour journey to the space station in orbit.

A call from Donald Trump
On Monday, Station commander Peggy Whitson is due to beat the 534-day record for cumulative time spent in space by a US astronaut.
She will be called by President Donald Trump.
Astronauten aangekomen bij ISS | Reaction of: DRRA - KJvanTil on 23-04-17 14:48 | E-mail: info(at)drra.nl
Twee astronauten zijn donderdag na een vlucht van ongeveer zes uur aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. Het gaat om een Rus en een Amerikaan.

De Sojoez-capsule waar zij in zaten had een lege plek: Rusland heeft zijn deelname aan het ruimtestation een beetje teruggeschroefd in afwachting van het wetenschappelijke laboratorium dat volgend jaar naar het station wordt overgebracht.

De twee astronauten werden in het station verwelkomd door de drie ruimtevaarders die er al enige tijd werken. Die drie, een Rus, een Amerikaanse en een Fransman, reizen in september terug naar de aarde.
Door: ANP
ISS | Reaction of: Frank on 24-04-17 16:40 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Waarom hebben ze mij niet gebeld om die plaats op te vullen ? vrolijk
ISS opnieuw bevoorraad | Reaction of: DRRA-KJvTil on 19-06-17 20:36 | E-mail: info(at)drra.nl
Een onbemand Russisch ruimtevaartuig is vrijdag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS.

De ruimtecapsule MS-06 werd woensdag van een raketbasis in Kazachstan gelanceerd. Aan boord zit 620 kilo brandstof, 420 liter water en 351 kilo proviand. Verder zitten er bij de lading microsatellieten, die tijdens een voor augustus geplande ruimtewandeling in werking worden gesteld. De satellieten worden ingezet om foto's te maken van de aarde.

Het is de tweede bevoorradingsvlucht naar het ISS dit jaar, en in oktober vertrekt er nog een vanaf de aarde. Het ISS, dat zich ongeveer 400 kilometer van de aarde bevindt, werd in 1998 gelanceerd en wordt sinds 2000 permanent bewoond.

Door: ANP
Re: ISS Frank | Reaction of: DRRA-KJvTil on 19-06-17 20:37 | E-mail: info(at)drra.nl
Frank, je bent veel te lang, daar pas je toch niet in joh...
Astronauten aangekomen bij ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 30-07-17 13:31 | E-mail: info(at)drra.nl
Expedition 52-53 Soyuz Commander Sergey Ryazanskiy of Roscosmos and Flight Engineers Randy Bresnik of NASA and Paolo Nespoli of ESA (European Space Agency) launched on the Russian Soyuz MS-05 spacecraft July 28 from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan. The trio began a six-hour journey to the International Space Station and the start of a four-and-a-half month mission on the outpost.The arrival of Bresnik, Ryazanskiy and Nespoli restores the stations crew to six people, which includes Expedition 52 Commander Fyodor Yurchikhin of Roscosmos and Flight Engineers Peggy Whitson and Jack Fischer of NASA. The new Expedition 52 crew members will spend more than four months conducting approximately 250 science investigations in fields such as biology, Earth science, human research, physical sciences and technology development.


Red circle: boosters falling away from rocket.
Green circle: escape tower falling away from rocket.
Blue arrow: invisible rocket itself, in the night sky. Only the exhaust trail shows up.
White arrow: flight path of the rocket.
(KJvTil)

The newly-expanded Expedition 52 crew soon will conduct new science investigations arriving on the SpaceX 12th NASA-contracted commercial resupply mission targeted to launch in August. Investigations the crew will work on include a study developed by the Michael J. Fox Foundation of the pathology of Parkinsons disease to aid in the development of therapies for patients on Earth. The crew will use the special nature of microgravity in a new lung tissue study to advance understanding of how stem cells work and pave the way for further use of the microgravity environment in stem cell research. Expedition astronauts also will assemble and deploy a microsatellite investigation seeking to validate the concept of using microsatellites in low-Earth orbit to support critical operations, such as providing lower-cost Earth imagery in time-sensitive situations such as tracking severe weather and detecting natural disasters.

During their expedition, the crew members also are scheduled to receive an Orbital ATK Cygnus spacecraft launched from NASA's Wallops Flight Facility in Virginia and a Russian Progress resupply mission, each delivering several tons of food, fuel, supplies and research such as an investigation to demonstrate the merits of manufacturing fiber optic filaments in microgravity.

Whitson, Fischer and Yurchikhin are scheduled to remain aboard the station until September. Shortly after their departure, NASA astronauts Mark Vande Hei and Joseph Acaba and Russian cosmonaut Alexander Misurkin will join the Expedition 53 crew. Bresnik, Ryazanskiy and Nespoli are scheduled to return in December.

For more than 16 years, humans have lived and worked continuously aboard the International Space Station, advancing scientific knowledge and demonstrating new technologies, making research breakthroughs not possible on Earth that will enable long-duration human and robotic exploration into deep space. A global endeavor, more than 200 people from 18 countries have visited the unique microgravity laboratory that has hosted more than 1,900 research investigations from researchers in more than 95 countries.

Editor: Karen Northon
SpaceX Sets August 14 Launch Date | Reaction of: DRRA-KJvTil on 12-08-17 15:01 | E-mail: info(at)drra.nl
Next US Resupply Mission to ISS.

Three tons of supplies and payloads for the International Space Station are scheduled for a Monday afternoon launch at the Kennedy Space Center, SpaceX said in a press release on Wednesday.

The Dragon spacecraft, launched atop the SpaceX Falcon 9 rocket, will deliver nearly 6,000 pounds of supplies and payloads, including materials to support more than 250 science and research experiments, the release said.

"The launch date would result in a grapple of the Dragon spacecraft on August 16 at approximately 7 a.m. EDT (11 a.m. GMT) by astronauts Jack Fischer of NASA and Paolo Nespoli of ESA [European Space Agency]," the release stated.

The 12:31 p.m. (4:31 p.m. GMT) launch on Monday will begin the 12th commercial resupply services flight for SpaceX, the release noted.

The Dragon spacecraft will spend about one month attached to the space station before returning to Earth for a splashdown off Northern Mexico's Pacific Coast, the release said.

Source: Sputnik News
SpaceX launches to ISS | Reaction of: DRRA - KJvanTil on 16-08-17 10:33 | E-mail: info(at)drra.nl
Miami (AFP) Aug 13, 2017
SpaceX on Monday blasted off its unmanned Dragon cargo ship toward the International Space Station, carrying a host of science experiments and the most powerful computer ever sent into orbit.

"Three, two, one, and liftoff," a SpaceX commentator said as the white Falcon 9 rocket climbed into the blue sky over Cape Canaveral, Florida at 12:31 pm (1631 GMT).

Three minutes after launch, the rocket separated as planned, with the long, tall portion -- known as the first stage -- arcing back toward Earth and the second stage continuing to propel the cargo ship to space.

The first stage of the rocket then powered its thrusters and operated its grid fins to set itself down on solid ground at Cape Canaveral for a controlled, upright landing at Landing Zone 1.

Clouds of brown dust encircled the rocket as it touched down.

"X marks the spot for yet another picture perfect landing," a SpaceX commentator said.

The California-based company, headed by Internet entrepreneur Elon Musk, has successfully landed multiple rockets on land and on ocean platforms, as part of its ongoing effort to re-use costly rocket components instead of jettisoning them into the ocean.

Moments later, SpaceX said that the Dragon had safely arrived in the correct orbit around the Earth. It will arrive at the ISS on Wednesday.

The mission is the 12th of 20 supply trips under a $1.6 billion SpaceX contract with NASA to send supplies to the astronauts living at the space station.

The cargo ship is packed with 6,400 pounds (2,900 kilograms) of supplies, including a sophisticated super-computer made by Hewlett Packard Enterprise (HPE), called The Spaceborne Computer.

The goal is to test the computer for one year to see if it can operate in the harsh conditions of space, about the same amount of time as it would take for astronauts to arrive at Mars.
If it survives the intense space radiation, such computers could help crew operate on long-duration missions to deep space.

NASA has said it hopes to send the first astronauts to Mars by the 2030s.
Russian resupply launch aborted | Reaction of: DRRA-KJvTil on 23-10-17 13:14 | E-mail: info(at)drra.nl
Russian resupply launch aborted, curbing express trip to station.

The launch of a Soyuz rocket with a Progress refueling and resupply freighter was aborted seconds before liftoff Thursday in a rare scrub for Russia's workhorse rocket, slowing down the start of a journey to the International Space Station until at least Saturday and thwarting plans to test out a new automated fast-track rendezvous sequence.

The three-stage Soyuz booster was scheduled to take off at 0932:03 GMT (5:32:03 a.m. EDT), an instantaneous launch opportunity calculated to allow the Progress MS-07 supply ship make an expedited three-and-a-half hour trip to the space station.

But the countdown was halted before ignition of the Soyuz rocket's main engines, and the launch time came and went without liftoff. One of two retractable arms detached from the rocket in the final minute before launch, but the second umbilical connection, which normally pulls back around 15 seconds prior to liftoff, remained attached to the Soyuz booster.

Russian space officials affirmed the abort and said that the launch will not occur Thursday, but they did not release any immediate information on the cause of the scrub, according to Rob Navias, a NASA spokesperson providing launch commentary on NASA TV.

The next launch opportunity will come Saturday at 0846:53 GMT (4:46:53 a.m. EDT) Saturday, Navias said, relaying information provided to NASA by Russian mission control.

The Progress cargo freighter will not be able to reach the space station on its planned two-orbit trajectory with a launch Saturday. The mission will instead revert to a two-day, 34-orbit rendezvous profile, resulting in a radar-guided docking Monday.

Russian engineers hoped to test out a new fast-track approach to dock with the orbiting research outpost less than three-and-a-half hours after liftoff, a record-fast rendezvous for the International Space Station program. Most Progress resupply flights and Soyuz crew missions currently make the trip in about six hours, an improvement over the two-day rendezvous sequences typically used early in the station program.

Officials hope to use the express approach for Soyuz crew ferry ships in the future, once demonstrated on unpiloted Progress missions. The change will reduce the workload and time spent inside the cramped Soyuz capsule for future station crews.

The Progress MS-07 resupply mission will deliver around 2.9 tons (2.7 metric tons) of fuel, oxygen, air, water and spare parts to the space station’s six-person crew.

Bron: Stephen Clark
Spaceflight Now
Progress completes delivery | Reaction of: DRRA-KJvTil on 24-10-17 15:04 | E-mail: info(at)drra.nl
A Russian Progress resupply freighter docked with the International Space Station on Monday, delivering fuel, food and supplies to the orbiting research lab's six-person crew.

Docking with the space station's Pirs module occurred at 1104 GMT (7:04 a.m. EDT) with nearly three tons of cargo, completing a two-day pursuit that began Saturday with liftoff of the unpiloted spaceship from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan.

Guided by a Kurs rendezvous radar, the Progress MS-07 spacecraft approached the station's Pirs docking compartment from below, glacially closing in on the docking target for an automated linkup 252 miles (405 kilometers) over eastern China.

The Russian cargo freighter carried 1,940 pounds (880 kilograms) of propellant, 51 pounds (23 kilograms) of oxygen and 53 pounds (24 kilograms) of air to replenish the station's atmosphere, 926 pounds (420 kilograms) of water, and 2,976 pounds (1,350 kilograms) of dry cargo, food, spare parts and other equipment for the station's six-person crew.

Cosmonauts will unload the cargo stowed inside the Progress's pressurized compartment, and propellant will be pumped from the supply ship's tanks into reservoirs inside the station.

The Progress MS-07 spacecraft is scheduled to remain attached to the space station until March, when it will undock and burn up in Earth's atmosphere with trash and other unneeded items packed inside by the lab's crew.

The mission took off Saturday aboard a Soyuz-2.1a booster launched from the steppes of Kazakhstan, and the Russian supply carrier conducted multiple thruster firings to fine-tune its rendezvous with the space station.

The launch was supposed to happen Thursday, but a last-minute abort forced a two-day wait, forcing Russian officials to cancel plans for an expedited, three-and-a-half hour trip to the space station. The position of the space station in its orbit during Saturday's launch did not allow for the fast-track rendezvous, and the mission reverted to a backup two-day approach profile.

Bron: Stephen Clark
Spaceflight Now
Soyuz MS-05 returns crew back | Reaction of: DRRA-KJvTil on 19-12-17 18:47 | E-mail: info(at)drra.nl
Soyuz MS-05 returns crew back to Earth
December 14, 2017 by Chris Bergin
no alt

The Russian Soyuz MS-05 spacecraft undocked from the International Space Station (ISS) and completed its journey back to Earth with its three crewmembers on Thursday. The vehicle undocked at 05:14 UTC ahead of landing on the steppes of Kazakhstan around 08:38 UTC. The Soyuz returned ESA’s Paolo Nespoli, Randy Bresnik of NASA and Sergei Ryazansky of Roscosmos.

Soyuz MS-05s homecoming – also noted as the End Of Mission (EOM) events – represented the conclusion of the 134th flight of a crewed Soyuz vehicle, which was conducted by the 60th launch of the Soyuz-FG rocket since it entered service in 2001.

That launch took place in late July, using the fast rendezvous technique that resulted in a successful docking at the MRM-1 module of the Station.
See Also

It delivered a valuable payload of three humans set for a six month expedition on the orbital outpost.

Sergei Ryazansky – who commanded the Soyuz – carried out his role as Flight Engineer for Expeditions 52 and 53.

NASAs Bresnik marked his second trip to space and his first long-duration mission, serving as Flight Engineer for the remainder of Expedition 52 before serving as Commander of the ISS for Expedition 53.

Meanwhile, veteran space traveler Nespoli completed his third tour of duty on the Station – and completed more than 60 experiments during his Vita mission, which stands for Vitality, Innovation, Technology and Ability.
CRS-13 Dragon arrives at Station | Reaction of: DRRA-KJvTil on 19-12-17 18:49 | E-mail: info(at)drra.nl
CRS-13 Dragon arrives at Station filled with science experiments
December 17, 2017 by Chris Gebhardt
no alt

SpaceX's Dragon capsule for resupply mission CRS-13 has arrived at the International Space Station on Sunday for the second time in its career, bringing with it 4,861 lbs of supplies – the largest percentage of which are scientific experiments that will add to the Stations current list of 329 active scientific investigations.

Astronauts Mark Vande Hei and Joe Acaba used the stations CanadArm2 arm to capture the spacecraft and maneuver it to the nadir – Earth-side – port of the Harmony module where it will be berthed until January.

Launched by Falcon 9 (B1035.2) from a returning SLC-40 at Cape Canaveral, Dragon has enjoyed an issue-free orbital trip to the ISS.
Soyuz MS-07 docks with ISS | Reaction of: DRRA-KJvTil on 19-12-17 18:51 | E-mail: info(at)drra.nl
Soyuz MS-07 docks with ISS following final human launch of 2017
December 18, 2017 by Chris Gebhardt

The Russian Federal Space Agency, Roscosmos, launched the final human mission of 2017. Three new members for the International Space Station – Anton Shkaplerov, Scott Tingle, and Norishige Kanai – launched aboard the Soyuz MS-07 vehicle from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan at 02:21 EST (07:21 GMT) on Sunday, 17 December – ahead of completing a two-day orbital chase to the international outpost.

Soyuz MS-07 represented the 136th flight of a crewed Soyuz vehicle and the 62nd launch of the Soyuz-FG rocket since it entered service in 2001.

This particular mission utilized a Soyuz crew transportation module that was delivered to its assembly and testing building at Baikonur on 2 October of this year.

The primary crew – and their backups – arrived at Baikonur on 4 December and performed fit checks inside the Soyuz capsule the following day.

By 7 December, the integrated Soyuz capsule was fueled with its propellants and compressed gases before being integrated with its launch vehicle adaptor the next day. Encapsulation inside the payload fairing followed on 11 December.

On 13 December, the Soyuz capsule was transported by rail from its checkout and integration facility to the Spacecraft Assembly and Testing Facility (SC ATF) for final integration.

By 14 December, the capsule had been mated to the top of the third stage of the Soyuz FG carrier rocket, and the third stage was then subsequently mated to the already assembled second stage and boosters.

The entire rocket was then taken by rail to launch pad No. 1/5 at Baikonur on Friday, 15 December where final launch preparations commenced.

With all going to plan, Soyuz MS-07 lifted off at 02:21:00 EST (07:21:00 UTC) from Baikonur, beginning a two day rendezvous with the Station.

The mission was originally slated to launch later in December, on the 27th.

However, due to a NASA desire to deconflict as much work as possible with the Christmas holiday, the launch was advanced to 17 December – thereby forgoing a fast-track same day rendezvous with ISS.

The transit to the ISS was completed on Tuesday morning with a successful docking at 08:39 UTC.
Record langste ruimtewandeling | Reaction of: DRRA-KJvTil on 15-02-18 10:31 | E-mail: info(at)drra.nl
ISS-kosmonauten breken record van langste ruimtewandeling
03 februari 2018

Twee Russische ruimtevaarders hebben vrijdag het Russische record van de langste ruimtewandeling verbroken. Zij verbleven ruim 8 uur in de ruimte. Dit gebeurde toen zij een nieuwe antenne op het ruimtestation ISS installeerden.

Anton Shkaplerov en Aleksandr Misurkin moesten op de besturingsmodule Zvezda een nieuwe antenne installeren, waarmee de Russen in de ISS kunnen communiceren met de vluchtleiding in Moskou.

De planning was dat de wandeling ruim zes uur zou duren. Maar doordat de installatie lastiger bleek dan verwacht, bleven de twee mannen uiteindelijk 8 uur en 13 minuten in de ruimte. Hiermee werd het vorige Russische record van 8 uur en 7 minuten verbroken, zo meldt de NASA.

De twee kosmonouten Misurkin en Shkaplerov hebben met hun tripje naar de antenne de op vier na langste ruimtewandeling ooit op hun naam gezet.

De langste ruimtewandeling ooit vond plaats op 11 maart 2001. NASA-astronauten Jimm Voss en Susan Helms verbleven toen 8 uur en 56 minuten buiten het ruimtestation. Ook zij moesten onderhoudswerk aan de buitenkant verrichten.

Bron: NU.nl
Noodlanding na incident lancering | Reaction of: DRRA-KJvTil on 11-10-18 15:58 | E-mail: info(at)drra.nl
Noodlanding na incident lancering raket met nieuwe bemanning ISS
11 oktober 2018 11:02

De lancering van een raket op weg naar het ruimtestation ISS is donderdagochtend mislukt. De twee bemanningsleden van de raket hebben inmiddels een noodlanding op aarde gemaakt en zijn uit het toestel gehaald.

De bemanningsleden zijn de Amerikaanse astronaut Nick Hague en de Russische kosmonaut Aleksej Ovtsjinin. NASA meldt dat het goed met ze gaat. Ze zijn in Centraal-Kazachstan geland, in de buurt van de stad Dzjezkazgan.

De lancering vond plaats op de raketlanceerplaats Kosmodroom van Bajkonoer in Kazachstan. Het ging mis toen de eerste trap, waarmee de raket loskwam van de grond, moest worden losgekoppeld.

-Nog onbekend wat fout ging-
Elke raket kan tot een bepaald punt na lancering de vlucht afbreken waarna de capsule veilig kan terugkeren naar de grond. Alle ruimtevaarders worden daar voor vertrek ook uitgebreid op getraind. Het is nog niet bekend wat er donderdag precies fout is gegaan.

De Russische vicepremier Joeri Borisov heeft gezegd dat alle bemande ruimtevluchten met dit type raket worden opgeschort totdat het onderzoek naar de oorzaak van het mankement is afgerond.

***

The emergency escape system has never been needed on the Soyuz-FG rocket, but it was used on 26 September 1983 during the Soyuz T-10-1 launch. In the final seconds of that count, the Soyuz T rocket caught fire on the launch pad, and the launch escape system pulled the crew away from the rocket just two seconds before the vehicle exploded.

That incident is the only time in spaceflight history that a launch abort system has been used with a crew onboard the spacecraft.

Overall, this was the 139th Soyuz spacecraft launch and the 65th flight of a Soyuz-FG rocket, which boasts an impressive 100% success rate since its introduction on 20 May 2001. That was until today.

After leaving the pad, the Soyuz-FG pitched East-Northeast to align itself on the proper azimuth for the 51.6° orbital inclination of the International Space Station. At the time of launch, the Station was 1,445 km east-northeast of the launch site at an altitude of 414 km.

Normally, it takes 8 minute 45 second for the Soyuz-FG rocket to deposit Soyuz MS-10 into orbit – at which point the craft’s power generating solar arrays and communications antennas will immediately deploy. However, this mission suffered a failure at just over two minutes into flight, around the time of booster sep.

It is not clear as to the cause of the failure, but onboard views showed the crew being shaken around at this point of the flight, before the feed cut from the capsule view. It is normal for the crew to be jolted during staging. However, this appeared to be more violent than usual.

With the camera view returning to a long-range camera vantage point, the usual clean sep of the boosters was replaced by debris in the field of view, showing something was seriously wrong with the flight.

Then, via translations, “booster failure” was heard, with the crew reporting they were weightless – when they should have been pushed firmly into their seats via the force of the rocket’s propulsion.

The Soyuz MS-10 then aborted, using a ballistic entry mode, which is a sharper and more violent (higher g-force) entry. Thankfully, they landed safely were recovered by Search and Recovery forces. The crew are said to be in good shape.
 
Copy a link, after selecting, simply with CTRL+C or with the right mouse button

Add your reaction
Your name: (max. 25 chars) *
E-mail: (max. 35 chars)
Title: (max. 25 chars) *
* = Mandatory fields
Tip: Use at ‹E-mail› in stead of "@" these characters "(at)"

Message: (HTML not allowed)


Read your text carefully before adding!
Make changes, if neccesary, before adding.


back to 'How & what?'