How & What? Items     Add item     Search  
HintsTips:
WD40, Coca Cola en aanstekergas?

First article Previous article 45 of 630 Following article Last article
Placed by: danny on 08-11-17 11:42 | E-mail: danny(at)tupang.nl
Kreeg een leuk filmpje van Youtube toegestuurd met WD40, Coca Cola en aanstekergas. Kijken vanaf 5.30 minuten. Wie weet wat er voor reactie plaatsvind? Danny
? | Reaction of: Roland on 08-11-17 18:46 | E-mail: cb19mc127(at)yahoo.com
Koppeling naar betreffende video zou handig zijn.
de link | Reaction of: danny on 09-11-17 17:00 | E-mail: danny(at)tupang.nl
www.youtube.com/watch?v=moX_-Yzpg84
Mijn reactie | Reaction of: Mark Winkelman on 15-11-17 20:58 | E-mail: dredger(at)dds.nl
Ha Danny,

Dat is een leuk filmpje. Ik kan dit soort dingen wel waarderen. Vraag is alleen, of je daadwerkelijk deze hacks ook gaat gebruiken.

Voor wat betreft wat voor proces zich afspeelt in de fles, moest ik echt wel een paar keer kijken wat er gebeurd en Wikipedia helpt ook wel wat.
Wat we zien, is dat er wat cola uitgegoten wordt, om ruimte te maken voor gas. Dat is al een aanwijzing, waar het naar toe gaat. Dan wordt als eerste WD-40 toegevoegd. Dat is misschien zoals je weet om raketten schoon te maken. Met name de ballontanks van vroeger. Hier wordt het denk ik gebruikt vanwege de water afdrijvende eigenschappen.
Daarna wordt er aanstekergas toegevoegd. Er zit een knip in het filmpje, maar dat is omdat het vrij lang duurt. Ze vullen namelijk zoveel toe, dat er zelfs een laag gas als vloeistof op de cola blijft drijven. Het maakt alleen geen contact met de cola, omdat er nog een laagje WD-40 onderin ligt. Ik denk dat het als een soort isolatielaagje moet fungeren, zowel voor het warmteverlies, als om te voorkomen, dat er gasbelkerntjes in de cola terecht komen. Als dat zou gebeuren, dan begint de cola te bruisen en heb je geen raket, maar een mentosvulkaan.

Nu alles gereed is, komt de grote truc. Je draait hem om en de raket vertrekt. Hier waren verschillende mogelijkheden. Je kan een chemische reactie krijgen, maar ik zie in de ingredienten geen combinatie van oxidator en reductor. Of een raket op basis van een soort mentos reactie. Maar dan zou je beter Diet Coke kunnen nemen.

De clou zit hem in echt de laatste keer, dat hij slow motion de fles omdraait. Als je goed kijkt, dan zie je, dat hij hem zo draait, dat de laag met vloeibaar gas, netjes langs de hoogste kant van de fles naar de bodemzijde wordt gedraaid. Eenmaal daar wil het gas door de warmte expanderen en duwt de vloeistof naar buiten. Eigenlijk als een soort waterraket. Met dat verschil, dat je na het uitduwen van het water nog een grote wolk expanderend aanstekergas ziet uitdijen. Dat heb je dan normaal niet.

Het lijkt me leuk om dit proefje een keer op een lanceerdag te doen. Als ik het zo zie, moet het ook werken met water. Maar ter controle misschien ook met Diet Coke proberen.

Is er al eens op een lanceerdag geëxperimenteerd met een mentos raket?

Iemand een ander idee over de reactie?

Groeten,
Mark
reactie | Reaction of: Ben Albers on 15-11-17 21:20 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi Mark, ik vind jouw verklaring zeer logisch klinken. Wel denk ik dat de heftige reactie een optelsom is van het snel verdampen van het gas en het snel vormen van koolzuurgasbelletjes uit de cola. Wellicht dat de aanstekergasbelletjes en/of de vettige bolletjes van de WD40 de groeikernen vormen voor het koolzuur. Ik vermoed dat het met alleen water veel minder heftig is.

Je voorstel om dit op een lanceerdag te testen....mmm.... met water nog wel te doen, maar met cola..??? (plak..plak...wesp...).

Groet, Ben

 
Copy a link, after selecting, simply with CTRL+C or with the right mouse button

Add your reaction
Your name: (max. 25 chars) *
E-mail: (max. 35 chars)
Title: (max. 25 chars) *
* = Mandatory fields
Tip: Use at ‹E-mail› in stead of "@" these characters "(at)"

Message: (HTML not allowed)


Read your text carefully before adding!
Make changes, if neccesary, before adding.


back to 'How & what?'