How & What? Items     Add item     Search  
YourBuildingBlog:
EARS - Electro Activated Recovery System - BA

First article Previous article 5 of 84 Following article Last article
Placed by: Ben Albers on 19-06-13 22:50 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

Vandaag ben ik begonnen aan de bouw van een raket met elektronisch geactiveerde parachute-uitstoot. De basis is een 50 mm rompbuis met bijpassende kegel. Er komt een D-motorhuis in en een compartiment met daarin ruimte voor een 9V batterij, een hoofdschakelaar en de Perfectflite timer. Bovenop het compartiment komt een kroonsteentje voor aansluiting van de uitwerplading. Ik denk hiervoor een brugontbrander met een beetje kruit te gebruiken maar dat zal de komende tijd verder uitgewerkt worden inclusief de nodige tests.
Het compartiment wordt gemaakt van 3 mm populierentriplex. De onderdelen heb ik net gemaakt en in elkaar gelijmd met houtlijm. Binnenkort de eerste foto's van dit project.

Groet, Ben
EARS | Reaction of: Ben Albers on 22-06-13 13:09 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
De timer is gebouwd in een module die past in een 50 mm rompbuis. De module wordt niet vastgelijmd in de rompbuis maar wordt uitneembaar in de buis gezet (drukring en schroefjes). Voordeel is dat dezelfde module ook voor andere projecten gebruikt kan worden. Scheelt de aanschaf van meerdere timers...

De module bestaat uit twee schijfjes triplex en daartussen een verticaal schot waartegen de componenten gemonteerd zijn: de battery, timer, hoofdschakelaar en bovenop een kroonsteentje voor aansluiting van de gewenste component, bv een brugontbrander. Op de foto's is een LED geplaatst om de module te testen.

Programmeren en testen is gedaan: de programmering was eenvoudig m.b.v. de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Het ding is programmeerbaar van 0,1 tot 99,9 sec. dus zowel voor ontbranding van 2e trap als voor uitwerpen van een parachute te gebruiken.
Test uitgevoerd door het hele ding even rond te slingeren (=simuleren startversnelling) en na de geprogrammeerde tijd ging daadwerkelijk de LED 1 sec. branden !

Zo, nu op naar de volgende stap: ontwerpen van het uitwerpsysteem!

Foto's zie mijnalbum. (ben vergeten hoe te linken

Groet, Ben
Fotos | Reaction of: Webmonteur on 22-06-13 13:55 | E-mail: info(at)webmonteur.nl
Hoi Ben,

Als je foto's op mijnalbum plaatst, maak ze dan niet te groot. anders zit onze ruimte binnen de kortste keren vol.
Dit zijn foto's van 4912 x 3264, met een bestandsgrootte van bijna 3Mb.
800*600/1200*900 (of daar in de buurt) lijkt me meer dan voldoende voor op het internet.

Hoe je kunt linken vanuit drra.mijnalbums.nl staat in het onderwerp "Introductie >>" in de JouwBouwBlog Forum rubriek.
Fotos | Reaction of: Ben Albers on 22-06-13 16:59 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi KJ,

nooit op gelet....

Ik heb in de laatste twee mapjes van mezelf de foto's verkleind en de wat oudere mapjes een beetje 'uitgedund' .Zal er voortaan op letten.

Overigens: zou het in de toekomst toch een probleem zijn: een upgrade naar 25 Gb kost 0,82 euro/maand, dus wellicht ooit voor de DRRA interessant.

grt Ben

Re: Fotos | Reaction of: Webmonteur on 22-06-13 17:06 | E-mail: info(at)webmonteur.nl
Die 0,82 per maand geldt slechts voor een bepaalde periode, daarna is het geloof ik 3,50 per maand. Maar het is natuurlijk een mogelijkheid en ik heb er ook al aan gedacht. Op dit moment is het in ieder geval nog niet nodig.
Bouw EARS | Reaction of: Ben Albers on 23-06-13 18:37 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Vandaag in de rombuis de blokkeerring voor de timermodule gelijmd, het motorhuis bevestigd en 3 stuks 18 mm rompbuis op maat gemaakt om als booster rondom de hoofdbuis bevestigd te worden. Met een enkele D12 motor zou de raket net 100 m hoog komen en wellicht te langzaam starten. Vandaar dat ik besloten heb 3 booster C6-0 te gebruiken. Hoogte wordt dan ca 250m. Raket krijgt dus 3 vinnen, die ga ik 'slotted' monteren....

Groet, Ben
Vinnen | Reaction of: Ben Albers on 25-06-13 00:13 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Zojuist de laatste vin gemonteerd...zie foto's. Deze keer heb ik de vinnen niet berekend (foei) maar zal ik als alles klaar is de stabiliteit testen mbv de slingertest...

Voor de kenners: de vinnen zijn aangepaste hergebruikte Big Daddy vinnen die ik overgehouden heb van de hersteloperatie van mijn eerste Big Daddy crash....

Groet, Ben
Montage timermodule | Reaction of: Ben Albers on 27-06-13 13:30 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
De timermodule is gemonteerd in de rompbuis. De onderzijde rust op de drukring, die de lanceerkrachten moet opvangen en aan de bovenzijde van de module is een ring gelijmd waardoorheen vanaf de buitenzijde m4 boutjes zijn geboord. Deze boutjes houden de module op z'n plaats tijdens de vertragingsfase. Ook is de parachutekabel aan de module bevestigd.

Op de juiste plaats in de rompbuis is een gaatje geboord waardoor met een sateprikker oid de hoofdschakelaar bediend kan worden. De module kan dus eenvoudig buiten de raket ingesteld en getest worden. Als alles geheel gemonteerd is inclusief parachute en uitwerplading kan de raket veilig vervoerd worden en pas op het lanceerplatform wordt de hoofdschakelaar aangezet. De timer meldt met een aantal pieptonen resp. de triggermode, de ingestelde vertragingstijd (in tienden van een seconde) en de batterijspanning. Vanaf dat moment is de timer operationeel en kan er worden gelanceerd.

Mij rest nu nog het maken van de uitwerplading en het monteren van de drie boosters. O ja, en het wordt tijd dat ik weer eens wat modellen netjes schilder....ik heb er al 4 liggen die nog onbehandeld zijn.....

Groet, Ben
Fotos toegevoegd | Reaction of: Ben Albers on 27-06-13 23:02 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl


Fotos toegevoegd | Reaction of: Ben Albers on 27-06-13 23:02 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl


Timermodule | Reaction of: Cor Wolters on 28-06-13 22:16 | E-mail: corwolters488(at)hotmail.com
Mooi gebouwd, Ben.
Uitwerplading | Reaction of: Ben Albers on 30-06-13 12:52 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

thanks Cor.

Gisteren heb ik van een vriendje van de kids een paar pakjes rotjes gekregen. Het kruit van 1 exemplaar heb in een papieren kokertje samen met een ontbrander verpakt en omwikkeld met een paar laagjes afplaktape. Als test dit pakketje laten ontbranden in mn Patriot. De neuskegel werd netjes uit de rompbuis geblazen, dus dat ziet er goed uit.
Als de EARS-raket klaar is zal ik deze test inclusief bergingswatten en parachute als finale test voor de lancering herhalen...

Groet, Ben

Boosters monteren | Reaction of: Ben Albers on 01-07-13 23:11 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

gisteren uit 3 mm triplex 6 steuntjes ge'Dremeld' (uitgesneden met slijpschijfje en rondingen gemaakt met een schuurrolletje) en zojuist aan de boosters vastgelijmd, klaar voor verlijming met de hoofdbuis.Groet, Ben
Wat doen ik verkeerd? | Reaction of: Webmonteur on 05-07-13 01:40 | E-mail: info(at)webmonteur.nl
Hahaha, in ieder geval veeeeeel te veeel vraagtekens gebruiken in je topic-naam...
Dat klinkt wat schreeuwerig (Net-etiquette), maar waarschijnlijk ben je wat wanhopig, omdat het niet wil lukken.


Maar Ben, alle gekheid op een stokje, lees gewoon even het Introductie-item van JouwBouwBlog. De code staat er letterlijk in en kun je zo kopiëren.


Je kunt hem ook even in een .txt documentje plakken en op je desktop plaatsen.
Je moet dan enkel nog je fotonummer wijzigen. Let er dan wel op dat je foto, die je in dit forum wil plakken, groter is dan 400x400 pixels en bij voorkeur ook niet heel veel groter(anders past de boel niet goed/mooi).
Zelf heb ik steeds een kleine (voor de link op het forum) en een grote (die je dan uitgebreid kunt bestuderen op drra.mijnalbums.nl) geplaatst.

Als het je niet lukt, hoor ik het wel.
Als het wel lukt, zal ik de verkeerde 'reacties', hierboven, weghalen.
06-07-2013: Reacties verwijderd (WebMonteur)
Nog eens proberen... | Reaction of: Ben Albers on 05-07-13 21:08 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
[!http://www.mijnalbum.nl/Grotefoto-QMJMVTSD.jpg>

?snappetnie? | Reaction of: Ben Albers on 05-07-13 21:11 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

telkens als ik zo'n fotolink plaats worden uitroepteken en blokhaak (sluiten) vanzelf veranderd in een punthaak... HELP !

Groet, Ben
Re: snappetnie | Reaction of: Webmonteur on 06-07-13 09:39 | E-mail: info(at)webmonteur.nl
Hoi Ben,
Even hard door de bocht: Je leest niet goed...

LEES het Introductie-item staande in de rubriek 'JouwBouwBlog'. De code staat er letterlijk in en kun je zo kopiëren.
Hier voor jouw gedaan:
<img src="http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-NSTDVVFF.jpg">

Je vergeet steeds: img src="..blablabla.."

De code op de achtergrond van het Forum vervangt de blokhaken met uitroepteken door de punthaken, dat klopt dus. Echter omdat je geen correcte code hebt geplaatst, doet hij dat alleen bij de achterste blokhaak. In HTML-code bestaan geen blokhaken. Daar wordt gebruik gemaakt van punthaken (Tags genoemd). Omdat ik voor het plaatsen van reacties HTML uitgeschakeld heb, vanwege spam, kun je dus geen <...> gebruiken, maar moet je de blokhaken gebruiken met uitroepteken. Het Forumprogramma wijzigt dit dan in de punthaken, zodat je HTML code toch getoond wordt.

De coderegel voor je 'Boosters Monteren' (01-07-13 23:11) wordt dus:
<img src="http://www.mijnalbum.nl/Foto-QMJMVTSD.jpg">
(...maar dan met blokhaken en uitroepteken...)
Ik zal het bij bovenstaande reactie inplakken.

Zoals je ziet heb ik nu niet staan: GroteFoto-QMJMVTSD.jpg, maar: Foto-QMJMVTSD.jpg
Dit omdat de (jouw) grote foto veeeel te groot is(2334x2561).
Met 'GroteFoto-' krijg je echt de foto zoals je hem hebt geplaatst in mijnalbum, met 'Foto-' krijg je de kleinere versie die je in het midden ziet als je een album bekijkt (zonder er met linker muisknop op te klikken, want dan krijg je in een nieuw venster je grote foto te zien.)

Nog iets:
de code die je nu steeds plakt is de code van de mini-foto's (XKHNTYG4#QMJMVTSD, 2x een lettercode met een # ertussen), rechts getoond in je album. Wellicht zijn die wat klein. Neem de code van de middelste foto. Die zijn groter, maar niet te groot (met rechter muisknop op foto klikken. 'Eigenschappen' geeft de fotonummer code, zoals bij alle foto's). Mensen die meer detail willen, kunnen op die middelste foto klikken, voor de grote versie die je dan daar eigenlijk echt hebt staan.

Het is nog wijzer om foto's van een kleiner formaat te plaatsen in mijnalbum. Dan zit de boel niet zo snel vol. 1200*1600 is voor internet meer dan voldoende, met daarnaast dan een kleine versie (wel minimaal 400x400 anders pikt mijnalbum het niet) voor op ons forum.
Ontluchtingsgaten | Reaction of: KJ on 06-07-13 15:10 | E-mail: info(at)drra.nl
Ga je in de boosters nog ontluchtingsgaten maken, zodat de motor(over)druk wegkan wanneer ze doorbranden?

Bij het model van Bart (5-cluster) werden alle motoren, tijdens de vlucht, uit de boosters geblazen, door de grote druk die dan boven in de boosterbuizen ontstaat. Terwijl hij toch motorhaken gebruikte...


Wellicht een leerzame les.
Boosters | Reaction of: Ben Albers on 06-07-13 21:52 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

de boosters hebben in dit geval geen enkele andere functie dan 'boosten'. Eigenlijk zouden C6-P motoren de meest geschikte zijn, maar die zijn geloof ik niet leverbaar. Ik ga hier C6-0 motoren gebruiken waar bovenin een rond propje hout gelijmd wordt waardoor het dus -P motoren zijn geworden. De motoren blijven dan probleemloos op z'n plaats. Geldt voor dit project overigens ook voor de centrale D-motor. De parachute wordt tenslotte ge-activeerd door de 'boordçomputer' (wat klinkt dat he....) dus ook hier heeft een uitdrijflading geen nut....

Maar nu eerst op vakantie. Ik hoop dit model direct na de vakantie af te werken en op de lanceerdag van augustus te lanceren.

Iedereen een fijne vakantie, en voor wie er volgende week is een mooie lanceerdag toegewenst.

Groet, Ben
Afbouw EARS | Reaction of: Ben Albers on 05-08-13 12:47 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi all,

gisterenavond de afbouw van dit project opgepakt. Net voor de vakantie ontdekte ik dat de raket met 1xD12 en 3xC6 niet stabiel was. Dit is inmiddels opgelost met 20 gram verzwaring van de neuskegel. Slingertest positief.

De raket krijgt een 45cm nylon parachute, die dus wordt uitgeworpen door een uitdrijflading die door de timer wordt geactiveerd. Ik merkte dat de afdichting van het parachutecompartiment naar beneden toe onvoldoende was (door er in te blazen). Ik ben bang dat dit leidt tot verlies van uitblaaskracht en bovendien komen er dan rookgassen bij de elektronika, lijkt me schadelijk. Dit is opgelost met een strak passend triplex schijfje dat bovenop het elektronicamoduul is geplaatst. Dit schijfje dicht goed af en is meteen de drager voor de uitdrijflading .

De uitdrijflading wordt gemaakt van een afgezaagde uitgebrande 18mm motor waarin via de nozzle een brugontbrander is geplaatst met daarin het kruit. Vanavond ga ik dit in de definitieve vorm droog testen. Als dit allemaal goed functioneert kan de raket geverfd worden en hopelijk zaterdag voor het eerst worden gelanceerd.

Vanavond zal ik wat foto's toevoegen op mijnalbum.nl

Groet, Ben
Test | Reaction of: Ben Albers on 05-08-13 22:38 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Vanavond de finale test van het uitdrijfsysteem gedaan. Was maar goed ook: de inhoud kruit van 1 rotje bleek onvoldoende krachtig om parachute en neuskegel geheel uit de rompbuis te blazen. Meteen een nieuwe lading gemaakt met de dubbele hoeveelheid: dat werkte uitstekend! De timer deed overigens keurig z'n werk: na inschakeling werd de status gemeld en de lancering heb ik gesimuleerd door de raket kort rond te slingeren (met de hand, onderzijde naar buiten). Na de ingestelde 6 sec. werd beide keren keurig de lading ontbrand, de tweede keer werd de parachute en kegel prima uitgeblazen. Klaar voor lancering !!

Rest het schilderen, de komende avonden.

Zie mijnalbum voor de laatse plaatjes.

Groet, Ben
EARS | Reaction of: Ben Albers on 11-08-13 11:43 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

tja...dat was jammer: de raket is bij z'n eerste lancering volledig 'total loss' geraakt. De oorzaak bleek het niet ontbranden van een van de drie boostermotoren (C6-P). Alle brugontbranders hebben weliswaar goed gefunctioneerd maar een van de motoren is domweg niet ontbrand. Ik had zelfs kruit in alle nozzle's gedaan om ontbranding te verzekeren, maar dit was kennelijk onvoldoende (of toch bij eentje vergeten..).

Gevolg van dit niet ontbranden was dat de kabel van het ontbrandsysteem meters mee omhoog getrokken is, die de raket volledig uit koers getrokken heeft. De raket maakte een bijna horizontale vlucht, met neerstorten als gevolg, voordat de parachute uitgeworpen was.

Ook positief nieuws uit deze crash: het uitwerpsysteem heeft wel gefunctioneerd en de elektronica-unit heeft de crash prima doorstaan.

De raket is imiddels geheel gesloopt: alle bruikbare delen zijn eruit gehaald en zullen worden gebruikt voor de herbouw van dit project.

Een belangrijke conclusie: bij het lanceren van een cluster is het uiteraard essentieel dat alle motoren ontbranden. Echter: in geval dat niet alles ontbrandt moet het uit koers raken worden vermeden: in dit geval had de raket met 1x een C-motor minder, een goede vlucht gemaakt (iets minder hoog) als deze gewoon verticaal was gebleven.

De oplossing is verassend eenvoudig: voortaan bij clusterlanceringen de aansluitkabel op het lanceerplatform vastmaken met een vrije lengte die niet langer is dan de lengte van de lanceernaald, zodat in geval van een weigerende motor de krokodillebekjes worden losgetrokken voordat de geleidebusjes van de raket vrijkomen van de lanceernaald!

Op naar de herbouw !

Groet, Ben
Analyse eerste EARS model | Reaction of: KJ van Til on 11-08-13 22:08 | E-mail: info(at)drra.nl
Hoi Ben,

Ik heb mijn analyse er maar eens op los gelaten:


Foto's zijn hier bijgevoegd, grotere vind je dan op onze www.drra.mijnalbums.nl locatie.


De hoofdmotor is ontbrand, evenals één van de boostermotoren. Twee van de boostermotoren werken nog niet. Het model verandert lichtelijk van koers door de ene boostermotor, die voor een momentum zorgt en zodoende het model uit zijn verticale baan drukt. De brandende boostermotor zit rechts, het model wordt naar links gedrukt. De wind zal daar ook een deel in hebben (die komt van links). Eén clip hangt nog aan de ontbranderdraden. Ook deze, nog bevestigde clip, zal aan het model trekken en het model naar links laten afbuigen. De andere is al losgeschoten. Met rood omcirkeld, de twee nog niet ontbrandde motoren. Het model is ongeveer één meter van de lanceernaald.


Het model is iets gedraaid om zijn langs-as. Van onderaf gezien, met de klok mee. De draaing is iets van 30-50 graden.
De stuwstraal van de ontbrandde motor is nu net iets links van de hoofdstuwstraal te zien. Op de bovenste foto is dat nog rechts van de hoofdstuwstraal.
Een tweede boostermotor start verlaat op. De stuwkracht bevind zich nagenoeg rechts van de hoofdmotor, terwijl het model naar links afbuigt. De stuwkracht van deze motor en het ontstane momentum duwen het model versneld verder uit zijn verticale baan (had deze motor nu aan de linkerkant gezeten, dan was het model hoogstwaarschijnlijk weer terug in zijn verticale baan geduwd...). Het verlaat ontbrandden van deze motor, verergert hier dus het negatieve vluchtverloop.

Met een afwijking van de verticale baan van nagenoeg 30 graden, op dit moment, krijgt de zwaartekracht flink vat op het model. De vierde motor die zich nu links bevindt, start niet op (horizontale groene pijl). Deze had het vluchtverloop nog positief kunnen beïnvloeden. De clips vallen naar beneden weg.
Analyse EARS | Reaction of: Ben Albers on 11-08-13 23:48 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Thanks KJ voor je heldere analyse. De grootste uitdaging blijkt hier te zijn het gelijktijdig en betrouwbaar laten ontbranden van ALLE motoren. Dat lijkt bij 18 mm motoren lastiger dan bij 24 mm motoren. Ik ben benieuwd naar andere ervaringen...

Ik overweeg het model identiek te herbouwen of met een cluster van 2 of 3 D motoren.....

groet, ben
EARS fotos | Reaction of: Klaas-Jan van Til on 12-08-13 22:04 | E-mail: info(at)drra.nl
Ik heb je enkele foto's toegestuurd van de EARS en de EAMM modellen.

Groet,

KJ
Re: EARS / EAMM fotos | Reaction of: Ben Albers on 12-08-13 22:06 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Thanks KJ, ‘t zijn weer mooie foto’s.

De EARS foto’s zijn nu de enige die ik van het geheel gespoten model heb. Had niet gedacht hem zo snel te slopen

Geeft wel aan dat ik het ontbranden van drie 18mm motoren nog eens goed moet heroverwegen. Met 3 stuks 24mm motoren gaat dat prima, maar dit is gewoon niet goed genoeg….

Groet, Ben
Re: EARS / EAMM fotos | Reaction of: Klaas-Jan van Til on 12-08-13 22:07 | E-mail: info(at)drra.nl
Het is ook belangrijk om de voorbereiding secuur en rustig te doen. Je ziet dat het niet gemakkelijk is een cluster van vier motoren, zeker als er 18mm motoren bij zitten. De 24mm motoren hebben grotere uitlaatopeningen, dan gaat het wat gemakkelijker. Volgende keer wil ik je graag helpen bij het voorbereiden. Ik zou ook simpelweg gaan voor precies hetzelfde model. Je weet nu hoe je hem bouwen moet.

Volgens mij had je geen nieuwe Klima motoren erin zitten toch? (omdat de uitlaatvlam er nogal oranje uitzag)

Groet,

Klaas-Jan
Re: EARS / EAMM fotos | Reaction of: Ben Albers on 12-08-13 22:13 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi KJ,

Thanks….ik meen wel e.e.a. zeer goed voorbereid te hebben:
dat een motor wat trager ontbrandt kan ik nog wel begrijpen, maar dat er eentje geheel niet ontbrandt ondanks dat de nozzle gevuld was met kruit en alle ontbranders netjes zijn afgegaan... is het nog denkbaar dat het kruit niet meer van voldoende kwaliteit is? Ik schraap dit nog steeds af van een brandstofblokje uit mijn vorige raketleven (dus ca 30 jaar oud...)

Het waren inderdaad gewoon Estes motoren…

Ps Heb jij die foto’s van m'n EAMM ook in hoge(re) resolutie? Het zijn prachtige plaatjes die het vluchtverloop mooi weergeven! Wat me verbaasde is dat die twee parachutes van de eerste trap zover uiteen gingen staan tijdens de afdaling. Ik was vooraf bang dat ze in de knoop zouden gaan zitten...

Wordt vervolgd...
Groet, Ben
Re: EARS / EAMM fotos | Reaction of: Klaas-Jan van Til on 12-08-13 23:26 | E-mail: info(at)drra.nl
Hoi Ben,

Oh ja, ik geloof ook zeker wel dat je de voorbereiding goed hebt gedaan. Zo bedoelde ik het niet. Het is gewoon een algemene opmerking, waarmee ik wil zeggen dat meertraps en clusters lastig zijn en je je hoofd er goed bij moet houden.


Je krijgt ook niet voor niets de titel 'Proven Advanced Rocketeer' als je je certificering behaalt, waarbij je ook een meertraps en een cluster hebt gelanceerd.
Het geeft maar weer de waarde van onze certificering aan.
Wat je nu hebt gelanceerd is nog weer een stap lastiger: meer motoren en elektronica erbij.

Wat betreft het extra 'kruit' wat je in de uitlaten hebt gestopt: ik zou daar zeker niet teveel van gebruiken en wellicht moet je het weglaten zelfs. Die brugontbranders geven een enorme vuurregen af. Het zou ook zonder moeten lukken of juist slechts met wat extra korreltjes.

Ik zie ook dat je houten pluggen hebt gebruikt, om de brugontbranders te steunen. Wellicht moet je die constructie heroverwegen: Het houten blokje voorkomt waarschijlijk ook het snel doorbranden van de tape... waardoor de kabels omhoog getrokken worden.

Ja, de EAMM foto's heb ik nog wel in een iets hogere resolutie. Echter was mijn camera instelling niet zo goed. De foto kwaliteit laat wat te wensen over. Ik heb het gehele vluchtverloop, inclusief de 'staging' vast kunnen leggen. Maar die 'staging' is wel erg ver weg... hahaha
fotos | Reaction of: ben albers on 13-08-13 00:47 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi KJ,

was ook niet zo opgevat, maar voor mij was het vooral een raadsel waarom het ondanks de voorbereidingen mis ging. Ik zal inderdaad eens gaan experimenteren met minder/geen kruit en die blokjes zal ik ook eens bekijken...

Ik heb zeker interesse in al je foto's, ondanks dat ik betere kwaliteit van je gewend ben

Groet, Ben
EARS-2 | Reaction of: Ben Albers on 15-08-13 09:17 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

de kortlevende EARS krijgt een opvolger, de EARS-2. Het wordt een gewijzigd model, met in plaats van 1xD12 en 3xC6 een cluster van 3xD12. Deze D12 motoren passen niet in een 50 mm buis, maar het past wel in een buis met een inwendige diameter van 54,4 mm. Rompbuis en bijpassende kegel zijn inmiddels binnen, motorhuizen zijn besteld.
Het model wordt vrij zwaar, tussen de 400 en 450 gram, maar met deze motoren wordt een hoogte bereikt van ca 250m.
Plan is dit model gereed te hebben op FTTS-6.

Groet, Ben
Nog een paar fotos | Reaction of: Klaas-Jan van Til on 19-08-13 00:42 | E-mail: info(at)drra.nl
Hoi Ben,

Er zijn nog enkele EARS foto's op drra.mijnalbums.nl geplaatst.Groet,

KJ
EARS | Reaction of: Ben Albers on 19-08-13 08:21 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi KJ,

mooie foto's...

De opvolger is in aanbouw. De cluster van 3 motorhuizen is in elkaar gezet. Zoon Thijs heeft voor dit project bij een Fablab de benodigde triplex delen met een laser uitgesneden. Dat geeft heel erg mooi passende delen !

De cluster van 3x25 mm blijkt perfect te passen in de rompbuis van inwendig 54,4 mm (blijkt die ouderwetse wiskunde nog te kloppen ook). Echter de motorhaken heb ik weggelaten en er is een draadeindje gemonteerd in het hart van de cluster waarmee alle drie motoren ineens worden gefixeerd (identiek aan de Landviper van KJ, zie elders in het bouwblog).
Het elektronicacompartiment is herbouwd, in een uiteraard iets grotere diameter.
De rompbuis is voorzien van 3 slots voor de vinnen, die ik deze keer van 3 mm triplex ga maken. De vinafmetingen worden deze keer berekend. Binnenkort weer foto's in mijnalbum.nl.

Groet, Ben
EARS-2 | Reaction of: Ben Albers on 19-08-13 22:41 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

het elektronicacompartiment is geheel bedraad, inclusief schakelaar, batterij en timer. Test uitgevoerd: het ding doet het nog na de harde landing op FTTS-5.

Op de nieuwe foto's te zien de rompbuis met sleuven voor de vinnen. En het in elkaar gelijmde motorhuis. Het ontwerp van de vinnen is gereed, en wordt morgen door Thijs gelaserd. De 3 vinnen steken door de rompbuis heen precies tussen twee motorhuizen in zodat er maximale stevigheid ontstaat zowel voor de montage van de vinnen als de verlijming van het motorhuis.
De sleuven voor de vinnen zijn wederom 'gedremeld' ....

Groet, Ben
EARS-2 | Reaction of: Ben Albers on 25-08-13 22:00 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
De vinnen zijn inmiddels gemonteerd in de sleuven. Lanceerbuisjes zijn gelijmd en de timermodule is geplaatst. Deze keer is de module geheel met nylon m4 boutjes vastgezet.

De elektronicamodule is aan de voorzijde voorzien van een stukje koppelring met een extra schijfje triplex waardoor de afdichting tussen het parachutecompartiment en de onderzijde van de raket veel beter is dan bij de EARS-1. Dat voorkomt weglekken van uitwerpdruk en vervuiling van het timergedeelte door rookgassen.
Een volgende wijziging is de zuiger waarmee de parachute wordt uitgeblazen. Dit hulpstukje is ook gemaakt van een stuk koppelbuis en een triplex schijfje.
Deze parachutehouder zal in de rompbuis rusten op drie schroefjes. In de ruimte tussen de timermodule en de parachutehouder zal de uitwerplading worden geplaatst.

Alles in voorbereiding te zien op de nieuwste foto's op www.drra.mijnalbums.nl.

Groet, Ben
Uitwerptest | Reaction of: Ben Albers on 26-08-13 20:47 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

zojuist heb ik het uitwerpsysteem getest. De uitwerplading is gemaakt van het kruit van 2 rotjes in een afgezaagde lege D-motor met aan een zijde een gelijmd triplex dekseltje. In het kruit is een brugontbrander gestoken. het geheel is afgedicht met glaswol en schilderstape. De uitwerplading is weer geplakt op het midden van de timermodule.

De ruimte tussen zuiger en uitdrijflading is gevuld met glaswol om de kabel te beschermen.

De timer is aangezet door de schakelaar in de module te bedienen met een sateprikker. Vervolgens is de raket kort rondgeslingerd om de start te simuleren. Na de ingestelde vertragingstijd werd de lading ontbrand en zuigertje met parachute en neuskegel werden keurig uitgeworpen. Geen enkele schade dus test geslaagd.

Zo nu model verder afwerken, wordt weer geel net als zn voorganger.....
Module foto | Reaction of: Ben Albers on 26-08-13 21:57 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
De module na de test:


Foto verkleind (WebMonteur)
EARS-2 Gereed | Reaction of: Ben Albers on 29-08-13 22:45 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

het model is gespoten, van decals voorzien en daarna nog blank afgelakt. Resultaat zie foto.Resultaat is geheel in stijl van de EARS-1 die helaas veel te jong naar de eeuwige jachtvelden is verhuisd , maar wel met een heleboel verbeteringen... Voor de zekerheid zal de slingertest nog worden uitgevoerd en moet de lanceerinrichting aangepast worden voor een zwaardere lanceernaald. De eerstvolgende lanceerdag gaat 'iemee...

Groet, Ben
Lancering Wolsum 7 sept.2013 | Reaction of: Ben Albers on 08-09-13 11:53 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

Nou, daar kan ik kort over zijn: het model had een perfecte vlucht en het uitwerpsysteem heeft perfect gefunctioneerd.
Zie foto's in drra.mijnalbums.nl.


Groet, Ben
EAMM-2 op FTTS-6 2013 | Reaction of: Ben Albers on 21-09-13 21:13 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
2e succesvolle lancering. Filmpje op youtube in mijn Eigen map.
EARS-2 | Reaction of: Ben Albers on 03-11-13 12:58 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

dit project krijgt een vervolg: de Minitimer 4 wordt vervangen door een Stratologger SL100. De parachute-uitstoot wordt dan niet meer gedaan door een timer maar door een hoogtemeter. Die hoogtemeter meet het hoogste punt en geeft op dat moment een signaal af voor de parachute-uitstoot.
De timer geeft nog een tweede signaal af op een vooraf in te stellen hoogte. Hiermee kan een tweede, grote parachute geactiveerd worden.

Voor dit model is de maximale hoogte met 3xD9 ca 210 m, dus dual deployment is nog niet zo nodig. Als er straks Klima-E motoren beschikbaar zijn kan dit model 450m halen en is deze mogelijkheid zeker interessant.
In ieder geval weer erg interessant om te bouwen...


Groet, Ben
Leuk! | Reaction of: Anton Keulers on 03-11-13 13:18 | E-mail: anton.keulers(at)gmail.com
Hallo Ben,

Dual Deployment, interessant!!
Er gaan ook Klima F-motoren komen.
Maar dat is misschien te veel van het goede
F motoren | Reaction of: Ben Albers on 03-11-13 14:00 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi Anton,

alles op z'n tijd....wellicht op een toekomstige DRRA 1000 meter dag wel te gebruiken. Dan is het juist interessant om dual deployment al te hebben ontwikkeld om die grote loopafstanden te vermijden. Nu vind ik het vooral leuk om het principe te bouwen en te testen in Almere...

Groet, Ben
EADDS | Reaction of: Ben Albers on 04-11-13 19:29 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi all,

Om er maar eens een nieuwe in te gooien: dit wordt een Elektro Activated Double Deployment System.

Ik ga de EARS-2 aanpassen zodat het motorhuis kan worden uitgewisseld: 3x24 mm of 4x18 mm. Het model kan dan evt. met 4xD9 gelanceerd worden om boven 300m te komen. Ik hoef dan niet op de Klima-E motoren te wachten om een EADDS waardige hoogte te kunnen vliegen.

Voor de parachute-uitstoot ga ik hetzelfde systeem gebruiken als hierboven ontwikkeld. Ik twijfel nog over het volgende: uitstoot van beide chutes aan de bovenzijde, met elk een eigen kamer, of een chute boven en eentje beneden het electronicacompartiment, zodat de raket in tweeen moet breken. Het tweede is eenvoudiger, maar de eerste optie heeft mijn voorkeur...ff verder broeden...
EADDS | Reaction of: Ben Albers on 07-11-13 14:34 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Zo, besluit is genomen: zowel de kleine als de grote parachute zullen aan de bovenzijde worden uitgeworpen. De kleine chute zal direct op het hoogste punt worden uitgeworpen samen met de neuskegel. De grote parachute zal worden verpakt in een 30mm rompbuis die onderin de uitwerplading krijgt. Dit parachute'kanon' wordt in het elektrocompartiment geintegreerd, ongeveer zoals in m'n laatste tweetrapper (EAMM-2 BA). Onderdelen zijn besteld....
EADDS | Reaction of: Ben Albers on 18-11-13 19:47 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Diverse onderdelen zijn binnen: nieuwe rompbuis, triplex ringetjes en schijfjes (met dank aan zoon Thijs), motorhuizen 18 mm. De stratologger is inmiddels bij de douane in Nederland, dus nog even afwachten...
Ook is de 70cm parachute binnen. Ik heb met deze opgevouwen parachute uitblaastesten gedaan met de 30mm rompbuis die als parachutehouder gaat dienen. Gaat goed.

Ik ga meteen ook een motorhuis maken voor een 5-cluster. Dat past in deze rombuis met 54 mm inwendige diameter. Met 5xD9 moet dit model ruim 400m hoog vliegen...
Stratologger | Reaction of: Ben Albers on 25-11-13 13:42 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

ook de Stratologger is binnen, met de dataoverdrachteenheid, kabel en software erbij. Het is een prachtig compact dingetje, en ik ga starten met de bouw. Alleen jammer dat de douane ook weer 23 euro wilde hebben.

Groet, Ben
EADDS- aanpassing staartstuk | Reaction of: Ben Albers on 02-12-13 23:00 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

gisteren lekker een middagje geknutseld: de onderkant van mn EARS-2 afgezaagd, en uitwisselbaar gemaakt met een soortgelijk onderstuk, maar dan met 5 stuks 18 mm motorhuizen. Dit onderstuk heeft 5 vinnen van vliegtuigtriplex van ca 1,5 mm dikte. Zie foto's. De vinnen zijn wederom 'slotted' gemonteerd.

Groet, Benlawaai | Reaction of: Frank on 03-12-13 09:40 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
5 Klima D motoren, dat gaat een lekker snerpende start worden. Ik volg dit hele projekt op de voet en kijk al uit naar de eerste lancering.

Betreffende de Klima E en F motoren, wordt ten vroegste einde 2014...
vinnen | Reaction of: Frank on 03-12-13 09:42 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Overigens, die vinnen hebben brandsporen aan de rand, heb je die zelf met een laser gesneden ?
Lawaai - vinnen | Reaction of: Ben Albers on 03-12-13 12:51 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi Frank,

ik had deze raket eerst met 3x24 gebouwd om inderdaad de Klima E-F ooit te gebruiken, maar omdat dat nog even duurt is deze 5xD9 gemaakt om toch een forse hoogte te kunnen vliegen. Overigens zijn de motorhuizen gemakkelijk uitwisselbaar.

Vinnen en overige delen zijn inderdaad lasergesneden bij Fablab in Utrecht door mijn zoon Thijs die daar via zijn school gratis mag hobby-en..

Jaaaa...die lancering ben ik ook wel erg benieuwd naar, maar voorlopig eerst verder bouwen. Ik zal alles meenemen op de nog te plannen DRRA-dag.

Groet, Ben

Groet
Fablab | Reaction of: Frank Baeyens on 03-12-13 13:48 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Ben,

Heel hartelijk bedankt voor de verwijzing naar Fablab. Blijkt dat die ook vestigingen bij mij in de buurt hebben. Nu weet ik waar naartoe als ik nog eens vinnen oid wil (laten) snijden. Blijkbaar kan je daar ook als gewoon persoon binnenwandelen en je ding doen. Soort van machine bibliotheek..
Lasersnijden | Reaction of: Modelraketten.NL on 03-12-13 18:03 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Hoi Frank e.a.

Fablab is niet gratis, want ook zij zullen de dure machines ergens van moeten betalen en onderhouden. De lasermachine die bij mij in de buurt in een Fablab staat kost toch gauw een slordige 30.000-35.000 euries...
Laseren mag je als je een cursus hebt gevolgd, hoe de machine te bedienen.
Soms zijn er ook inloop uurtjes en kan men je dan helpen. Bij mij kost dat minimaal eur10,- en na een bepaalde tijd betaal je dan per minuut gebruik.
Oh ja, je moet nog wel even met een vector tekenprogramma overweg kunnen en in de juiste volgorde tekenen. Anders kunnen onderdelen schuinzakken, naar beneden vallen etc, waardoor er niet meer correct gesneden wordt.
Als je er eenmaal een beetje mee overweg kunt, is het leuk speelgoed.


Mocht je laser gesneden maatwerk willen hebben, dan kan ik daar ook eventueel voor zorgen.
Lasersnijden | Reaction of: Ben Albers on 04-12-13 08:27 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
'in de juiste volgorde tekenen' .... net zoiets als een boomtak afzagen terwijl je zelf op die tak zit...


Groet, Ben
Lasersnijden | Reaction of: Modelraketten.NL on 04-12-13 11:20 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Ja, zo ongeveer.
Als je een rondje laat uitsnijden en in dat rondje moet nog weer een gat(en) komen, dan moet je eerst de kleinste delen laten snijden.
Daarna pas de grotere.
Als je rondje scheef zakt, of naar beneden valt in de honingraatplaat onder je werkstuk, dan gaat het natuurlijk niet goed met de kleinere gaten die dan nog gesneden moeten worden.
Al met al nog wel wat lastiger dan je denkt.
fablab | Reaction of: Frank Baeyens on 04-12-13 14:06 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Klaas Jan

Zal ik zeker onthouden. Komt wel eens voor dat ik een setje vinnen oid nodig heb.
Double deployment | Reaction of: Ben Albers on 14-12-13 22:37 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

vandaag heb ik de double deployment module afgebouwd. Het ding lijkt op de module die ik in m'n 2 trapsraket heb gebouwd, maar nu is de witte buis in de module de houder van de hoofdparachute. Onderin deze buis is een kruitlading voor uitwerpen van de hoofdchute geplaatst. Aan de voorzijde is een kruitlading geplaatst voor uitwerpen van de neuskegel en de kleine chute. De module is voorzien van de Stratologger, de batterij en en de hoofdschakelaar.

Morgen ga ik het geheel 'droog' testen.
Groet, Ben
Klempassing | Reaction of: Klaas-Jan on 15-12-13 15:38 | E-mail: info(at)drra.nl
Hoi Ben,

De motoren gaan allemaal met een klempassing in de motorhuizen? Geen motorhaken?
Of is hier een speciale reden voor?

Groet,
KJ
Klempassing | Reaction of: Ben Albers on 15-12-13 16:15 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi KJ,

ik was eerst van plan om 1 centrale borgschroef met een plaatje te monteren maar eigenlijk denk ik dat dat niet nodig is. Het model wordt gelanceerd met 5 x D9-P, dus aan het eind van de brandtijd is er geen enkele kracht die de motor uit zijn behuizing wil drukken, dus ik denk dat eenvoudige klempassing (evt motor iets verdikken met een stukje schilderstape) volstaat. Wat denk jij?

Ik heb vanmiddag uitblaastesten gedaan met kruit uit oude rotjes. Nou waren de resultaten niet erg overuitgend. Ik twijfel of ik meer kruit moet gebruiken of is het mogelijk dat er kwaliteitsverschillen zijn in zwartkruit ??

Ik heb zowel voor de loodsparachute als de hoofdparachute getest met kruit uit 2 rotjes per lading....

Groet, Ben
Re: Klempassing | Reaction of: Klaas-Jan on 16-12-13 23:06 | E-mail: info(at)drra.nl
Ja, met D9-P (P=Plugged=bovenzijde afgesloten) motoren lijkt me dat geen probleem.

Ja, het lijkt me dat er zeker kwaliteitsverschillen bestaan. Afhankelijk van bijvoorbeeld de gebruikte koolstofsoort (boomsoort) etc.

Waarom neem je niet een ander ontwerp, zonder dat kruit?
Je kunt een luikje maken (aan zijkant rompbuis) dat enkel door een brugontbrander ontkoppelt en de parachute naar buiten werpt. Minder vuur in je model, minder kans op mislukken en geen geknooi met een rotje...

Als je wel bij je ontwerp wilt blijven, kan schietkatoen misschien ook nog een uitkomst zijn. Dat laat nauwelijks residu na (veel schoner dus!) en gaat geheel over in gassen.
Schietkatoen | Reaction of: Ben Albers on 17-12-13 00:06 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

tja, de uitwerp met een kruitlading leek me het eenvoudigst, en daarmee het betrouwbaarst. Met luikjes enzo heb ik nog geen ervaring, maar als iemand me eens een voorbeeld kan laten zien hoe dat zou moeten werken...

Schietkatoen ? Wat is dat precies en hoe kom je daaraan ?? M'n model is bijna af op een paar kleinigheidjes na dus ik wil het ontwerp nu niet meer wijzigen, maar een lading die minder/geen troep achterlaat lijkt me wel interessant.

Groet, Ben
Re: Schietkatoen | Reaction of: Klaas-Jan on 17-12-13 23:48 | E-mail: info(at)drra.nl
Schietkatoen wordt wel in feest/fop winkels verkocht als Aschenbecher Schreck of Ashtray Shreck. Het is katoen wat een zogenoemde 'nitreuze' behandeling heeft ondergaan. Waardoor het extreem snel opbrand en volledig overgaat in gassen. Het ziet eruit als een gewoon plukje katoenen watten.
Schietkatoen | Reaction of: Ben Albers on 18-12-13 10:50 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi KJ,

thanks voor de tip. Ik heb het inmiddels gevonden bij "Dynamite Magic Shop" , product heet hier 'Flashwatten snel wit' en uiteraard heb ik wat van dat spul besteld.

Zodra het geleverd is zal ik gaan testen welke hoeveelheid nodig is voor het gewenste resultaat. Ik hou jullie op de hoogte.

Groet, Ben

Schietkatoen druk | Reaction of: Roland on 18-12-13 12:50 | E-mail: cb19mc127(at)yahoo.com
De term 'flashwatten' doet een snelle verbranding vermoeden. Hoe zit dat met de piekdruk?
Druk | Reaction of: Ben Albers on 18-12-13 12:58 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi Roland,

weet ik niet. Het wordt verkocht voor goocheltrucs, waarbij een korte, felle vlam zonder residu wordt gemaakt. Ik ga dit gewoon testen met verschillende hoeveelheden.

Groet, Ben
schietkatoen | Reaction of: Frank on 18-12-13 15:01 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Schietkatoen kan je ook zelf maken, indien je op het werk beschikt over een zuurstofkast...

http://scheikundejongens.nl/2010/04/schietkatoen/
schietkatoen bis | Reaction of: Frank on 18-12-13 15:03 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Dat moet dus zijn een zuurkast.....
Heb ik als student overigens wel degelijk gedaan in de les scheikunde (30 jaar geleden..)
Schietkatoen | Reaction of: Ben Albers on 18-12-13 15:49 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

dat je dat zelf kunt maken had ik inmiddels ook al gevonden, maar dat gedoe met gevaarlijke materialen als geconcentreerd zwavelzuur en salpeterzuur zie ik absoluut niet zitten. Blijkt dat spul gewoon legaal te koop dus waarop dat gepruts.....

Groet, Ben
knalkatoen | Reaction of: Frank on 18-12-13 16:49 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Heb je volledig gelijk in.
Re: Schietkatoen | Reaction of: Modelraketten.NL on 18-12-13 17:22 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Ik zal proberen dit product in mijn webshop op te nemen.
Het is natuurlijk ook erg leuk om gewoon een propje in een asbak te leggen...

Je moet het trouwens niet in de war brengen met je gewone bergingswatten,... dan krijg je een averechts effect, hahaha

flashwatten - schietkatoen - ashenbecherschreck - flash cotton - blitz wadding
Schietkatoen | Reaction of: Ben Albers on 19-12-13 09:00 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Ja, dat lijkt me een mooie vergissing om de watten te verwisselen.....!:

Maar zonder gekheid: ik was al bezig om de uitweplading te maken van een houdertje, bestaande uit een stukje motor met een gelijmd triplex bodempje en daarin kruit, een ontbrander en afgedekt met een beetje glaswol en plakband. Met deze watten zou het wel eens veeeel makkelijker kunnen worden: onderin de 'parachutemortier' een ontbrander, daar bovenop een propje schietkatoen en daarbovenop weer een propje glaswol als normale bescherming van de parachute. Als dat materiaal inderdaad snel en schoon ontbrandt zou dit wel eens veel minder risico op schade aan rompbuis en parachute kunnen geven dan kruit. De schade door kruit komt vaak door de gloeiende resten/asdeeltjes van dat kruit...

Als het een beetje meezit heb ik de watten vandaag in huis en kan ik dit weekeinde al gaan experimenteren.

Ben
Test schietkatoen | Reaction of: Ben Albers on 22-12-13 16:33 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

zojuist heb ik een eerste test uitgevoerd met schietkatoen. Zoals hierboven omschreven heb ik de parachutemortier geladen. Ik heb ca. 1 gram katoen gebruikt, en daarbovenop een flinke pluk glaswol.

De test was te succesvol !! Het schietkatoen ontbrandde met een flinke knal, de parachute werd 5 meter weggeschoten. Echter de gaswolk was kennelijk te groot of te heet waardoor de parachute schroeiplekken opliep. De rompbuis heft de test uitstekend doorstaan: er is geen enkele schade.

Test wordt herhaald met de helft van het katoen....
Test 2 schietkatoen | Reaction of: Ben Albers on 22-12-13 18:12 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
H,

de schade aan de parachute viel mee, in ieder geval is 'ie nog geschikt voor een 2e test. Dus meteen doen.
Ik heb de hoeveelheid watten ongeveer 1/3 gemaakt, zie foto, en bovenop de watten heb ik 3 proppen glaswol geplaatst waarvan de middelste prop weer ingepakt is in een velletje Estes wadding. Dit om zo goed mogelijk te zorgen dat er geen hete gassen door de parachute heen vliegen.

De test was zeer succesvol: met een bescheiden plof werd de parachute fors uitgestoten. Deze keer geen enkele schade, rombuis geheel schoon dus op naar de volgende stap. Ik ga dus geen kruit meer gebruiken voor de parachute-uitstoot maar deze geweldige schietwatten !

KJ, thanks voor de tip !!

Filmpje | Reaction of: Ben Albers on 22-12-13 18:33 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Filmpje (4sec) van deze test

http://www.youtube.com/watch?v=ukVrNiAwpI4
Flitskatoen/Flash Cotton/BlitzWatte | Reaction of: Modelraketten.NL on 23-12-13 01:11 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Graag gedaan.

Binnenkort zijn ze te vinden in de webshop van Modelraketten.NL
Ze staan nu al in ieder geval op de Nieuw/Binnenkort-pagina (Zie: Flitskatoen/Flash Cotton/Blitz Watte).

Modelraketten.NL
Totaal Test Dual Deployment ! | Reaction of: Ben Albers on 28-12-13 21:53 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi,

zojuist heb ik het uitwerpsysteem aan een volledige test onderworpen. Parachutes zijn beide gemonteerd met kabels, schokkoorden en beschermingswatten.

Parachutemortier: onderin de ontbrander, een klein laagje schietkatoen, 3 plukken glaswol waarvan de middelste ingepakt in Estes wadding. Daar bovenop de zeer strak ingepakte in vieren gevouwen en met de parachutedraden strak omwikkelde hoofdparachute met daaromheen nog wat Estes wadding. De kabel en schokkoord daar weer bovenop en het geheel weer afgesloten met een pluk glaswol.
Bovenop de parachutemodule is de kruithouder gevuld met schietkatoen en een ontbrander.
Vervolgens is de gehele unit in de rompbuis gemonteerd. De draden van de kleine chute zijn vervolgens in de rompbuis gestopt, naast de schietkatoenhouder. Daarbovenop flink glaswol en de ingepakte parachute en tot slot de neuskegel.

De test is uitgevoerd door achtereenvolgens de beide ladingen te ontbranden. Resultaat is een krachtige uitstoot van beide systemen zonder enkele schade ! Test volledig geslaagd en gereed voor de eerste lancering, hopelijk op FTTS-1 2014.

Zie onderstaand youtube filmpje, 8 maal vertraagd...

Groet, Ben

http://www.youtube.com/watch?v=pstC3JE72L4&feature=player_detailpage
Demo open dag | Reaction of: Ben Albers on 19-01-14 18:46 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi all,

zaterdag zal ik een paar keer een demo parachute-uitstoot laten zien met behulp van m'n Minitimer en flitswatten. Het wordt een enkele uitstoot om de demo niet te ingewikkeld te maken. Het model is in de eerste twee vluchten op deze wijze gelanceerd, echter toen nog met buskruit als uitstootlading.

Tot zaterdag, groet Ben Albers
m3 bout | Reaction of: anton keulers on 21-01-14 21:23 | E-mail: anton.keulers(at)gmail.com
Hallo Ben

Zijn de moertjes aan het koppelstuk om de module op zijn plaats te houden vastgelijmd? zodat je de bouten kan inschroeven


groet

Anton
m3 boutjes | Reaction of: Ben Albers on 21-01-14 23:36 | E-mail: bfalbers(at)scarlet.nl
Hi Anton,

nee hoor, in de rompbuis heb ik gaatjes van 3 mm geboord zodat de boutjes daar makkelijk in passen. In het ringetje van het koppelstuk zijn gaatjes van 2,5 mm geboord, zodat de m3 boutjes zichzelf schroefdraad tappen in dat koppelstuk. Zit prima vast, dus helemaal geen moertjes nodig.

Groet Ben
Motoren | Reaction of: Ben Albers on 26-03-14 09:47 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Zo, de hoofdparachute voor dit model is ook weer binnen, de eerste vlucht kan voorbereid worden, hopelijk op FTTS-1. De bedoeling is te vliegen met 5 x D9 Klima. Ik realiseerde me dat dan de totale impuls 97,5Ns is en de gemiddelde stuwkracht 45 N, dat komt dus overeen met een G45 motor !! Best heftig.....

Ben
45 Newton gemiddeld... | Reaction of: Klaas-Jan van Til on 26-03-14 23:47 | E-mail: info(at)drra.nl
Ik neem aan dat de hele handel niet aan één simpel lanceerbuisje hangt...?

Dit zou op zijn minst een verstevigde verlijming moeten zijn (groter oppervlak of glasweefsel/epoxy versterkt), twee of drie lanceerbuisjes, of zelfs met railbuttons.
Verpakken parachutes | Reaction of: Klaas-Jan van Til on 26-03-14 23:50 | E-mail: info(at)drra.nl
Ben, i.p.v. bergingswatten etc, zou je ook gebruik kunnen maken van ejection baffles of van pistons om de parachutes heelhuids uit je model te krijgen.
G45 | Reaction of: Ben Albers on 27-03-14 09:33 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi KJ,

het ding heeft 2 stevige lanceerbuisjes voor een 5 mm lanceernaald. Ik zal inderdaad de sterkte nog eens bekijken en evt. er nog een laag overheen plakken.

Ejection baffle kan in dit geval niet omdat de beide chutes door hetzelfde gat naar buiten moeten..

een zuiger heb ik toegepast toen ik vorig jaar nog met kruit werkte voor de uitstoot. Schietkatoen werkt zo schoon dat een zuiger niet nodig is. Bovendien maakt dit het bij deze dubbele uitstoot weer ingewikkelder...
De diverse testen hebben al bewezen dat schietkatoen i.c.m. gewone bergingswatten probleemloos werken.

Thanks voor de tips: het is ook wel noodzakelijk om dit project zorgvuldig uit te voeren, gezien de power en complexiteit....

Groet, Ben
Re: G45 - lanceerbuisjes | Reaction of: DRRA-KJ on 27-03-14 20:48 | E-mail: info(at)drra.nl
De C6-x K produceert een piek stuwkracht van 15,5 Newton. Op zijn minst vier van je motoren zitten verticaal gezien op enkel centimeters afstand van het aangrijppunt van je lanceerbuisjes.
4x15,5 Newton is 62 Newton...
Gedeeld door 2 lanceerbuisjes wellicht, geeft dat een mogelijk kracht van 31 Newton op een lanceerbuisje (3Kg). Omdat ze naast het lanceerbuisje zitten onstaat er mogelijk ook nog een momentum.
Hang met een Kevlar draadje eens een paar Kg aan een lanceerbuisje...?
Lanceerbuisjes | Reaction of: Ben Albers on 27-03-14 22:27 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
In principe komen er geen krachten op de lanceerbuisjes omdat ze niet vast zitten op de lanceernaald. Ze hoeven alleen maar de functie van de vinnen (stabiliseren vlucht) op zich te nemen tot de snelheid van de raket hoog genoeg is...
Natuurlijk moeten die dingen goed vast zitten dus testen door er 3 kg aan te hangen geeft wel zekerheid...

Groet, Ben
Lancering in Wolsum | Reaction of: Ben Albers on 30-03-14 21:02 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

vandaag heeft deze raket met dubbele parachute-uitstoot z'n eerste vlucht gemaakt tijdens de ingelaste DRRA lanceerdag in Wolsum. Alles heeft perfect gewerkt. Een snerpende start van 5 Klima D9 motoren !!
De loodsparachute is op de grootste hoogte (447m) uitgestoten waarna de raket afdaalde met ca. 10 m/s. Op 100m hoogte is de hoofdparachute uitgestoten waardoor de valsnelheid verder afnam tot ca 5 m/s. Zie grafiek en filmpje...http://youtu.be/b1QzVH5AD1s

Groet, Ben

Webmonteur:
Grotefoto-6GT8RGFG.jpg vervangen door (kleinere) Foto550-6GT8RGFG.jpg
Lancering in Wolsum | Reaction of: DRRA-KJ on 30-03-14 22:36 | E-mail: info(at)drra.nl
Super vlucht Ben en prachtig gepakt op de film die opening van de main chute!

Veel dichter onder de max. hoogte kun je denk ik niet komen...
Parachute daalsnelheid | Reaction of: Ben Albers on 05-04-14 14:11 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

bij het analyseren van de vlucht bleek de voorspelde hoogte door HOSIMP (413 m) en mijn Eigen Excel blad (552m) behoorlijk met re realiteit overeen te komen.

De gemeten parachute daalsnelheid bleek vooral met de loodsparachute nogal af te wijken van de simulaties. De berekeningen met een 30 parachute met zowel het sommetje op de site als met mijn Excel blad gaven een snelheid van ca 14 m/s terwijl nog geen 10 m/s werd bereikt. De verklaring is volgens mij dat de raket zelf relatief groot is t.o.v. de kleine loodsparachute en dus ook een bijdrage levert aan de afremming door de luchtweerstand. In de video is ook te zien dat de raket hangend aan de loodsparachute sterk heen en weer zwaait en dus niet meer recht onder de chute hangt. Als het platliggende lichaamsoppervlak van de rompbuis wordt meegeteld in de oppervlakte van de parachute zou dit overeenkomen met een totaal 'diameter' van 40 cm. De simulaties geven dan een daalsnelheid van ca. 10m/s, hetgeen weer goed overeenstemt met de gemeten waarde.

Zodra de hoofdparachute open is speelt dit effect nauwelijks een rol. De voorspelde waardes komen al goed overseen met de meting.

Groet Ben
Staartstukken EARS, 29 mm MPR | Reaction of: Ben Albers on 08-05-14 22:31 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

voor dit model is een derde staartstuk gemaakt waarin een 29 mm motor kan worden geplaatst. Hierbij een foto van het originele staartstuk voor 3 x 24 motoren, het 5 x 18 mm staartstuk en het nieuwste 29 mm model.

Groet, Ben

EARS - BA | Reaction of: Modelraketten.NL on 09-05-14 00:35 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Ziet er goed uit Ben. Zo wordt het een mooi veelzijdig model.
Opslag | Reaction of: Ben Albers on 09-05-14 09:06 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Ja, en het scheelt ook in de ruimte: de aan mij toegewezen plank staat inmiddels al vol met raketten !!

EARS met MPR 29 mm staartstuk | Reaction of: Ben Albers on 10-05-14 12:01 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Staartstuk gespoten, montagegaatjes geboord en snelwissel motorhouder geplaatst. Project gereed.Nou maar hopen op lanceren in Wolsum 17 of 24 mei.

Groet, Ben
EARS Double deployment | Reaction of: Ben Albers on 18-05-14 20:58 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

op de lanceerdag in Wolsum op 17 mei heeft de double deployment module wederom twee maal perfect gefunctioneerd. De eerste vlucht in de Leviathan, gelanceerd met 5 x D9, werd een hoogte van 311 meter gehaald, waar de kleine parachute keurig op het hoogste punt is uitgeworpen. Vervolgens kwam de hoofdchute er netjes op 100m uit.

De tweede maal is gelanceerd voor de MR-certificering waarbij is gelanceerd met de gele EARS met het rode staartstuk. Motor 108G57. Hoogte 568m. Echter, deze vlucht is afgekeurd omdat er twee van de 6 draden van de loodsparachute waren losgekomen. Overigens is wederop op 100m de hoofdchute gekomen en is de vlucht zonder verdere schade geeindigd.

Nadere bestudering van de schade leerde dat de twee draden domweg uit het stiksel zijn getrokken zonder enige schade aan de chute. Dat heeft dus niet goed vast gezeten. De chute heeft een wat hardere schok gekregen omdat vanwege de wind iets schuin is gelanceerd. Op het hoogste punt was weliswaar de verticale snelheid nul, maar was er nog een behoorlijke horizontale snelheid. De parachute is weer netjes hersteld.

Volgende lanceerdag op herhaling !

Groet, Ben
2 stage EARS | Reaction of: Frank on 30-06-14 19:08 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Hallo Ben,

Ik heb nog een paar vragen betreffende deze tweetraps opstelling...

Klopt het dat de witte buis met hoofdparachute helemaal onder de module doorloopt zodat de parachute langs boven uitgestoten kan worden ?

Hoe bescherm je die hoofdparachute, gewoon een dot vlam dovende wol... zoals steeds ?

Zelfde vraag eigenlijk voor de loodsparachute, ook daar gewoon een dot vlam dovend materiaal in het "mortier" ?

Zou je eventueel eens een doorsnee tekening kunnen maken (ding aan de zijkant bekeken).

Veel vragen he, mn excuses, maar na verlies van mn laatste raket door te hoog te gaan en te grote parachute, zoek ik nu systemen om ze heel wat dichter bij de lanceerplaats te laten landen. Dual deployment lijkt me daar ideaal voor.

Voordeel van de reloads is, dat je heel eenvoudig de uitstoot lading kan verwijderen, en dus makkelijk kan overschakelen op een EARS opstelling.

Ben van plan om de barometer ontsteking aan te schaffen die KJ op zn webshop heeft staan, die lijkt me redelijk ideaal voor dit soort gekkigheden :)

Alvast bedankt

Frank
EARS double deployment | Reaction of: Ben Albers on 30-06-14 23:10 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi Frank,

ik zal proberen je vragen kort te beantwoorden.

De witte buis (30 mm) is inderdaad langer dan de module zelf, om plaats te maken voor de 70cm HOOFDparachute: in deze mortier zit dus de hoofdparachute en niet de loods-chute.

In de mortier zit achtereenvolgens de ontbrander, een plukje flitskatoen, prop glaswol, prop glaswol in een velletje Estes-wadding, nog een propje glaswol en dan de nylon parachute die zeer strak ingepakt is en ook nog omwikkeld is met 1 velletje wadding. Daarbovenop de kabels/schokkoord dat vastgezet is aan een stalen oog bovenop de module. De geladen parachutemortier is weer afgesloten met een prop glaswol. Belangrijk is dat de parachute zo strak is ingepakt dat 'ie zich makkelijk laat wegschieten.

De loodsparachute zit in de ruimte boven de parachutemodule. Voor de uitstoot van neuskegel met loodsparachute is een houdertje met schietkatoen en een ontbrander bovenop de module bevestigd. Kabel vast aan hetzelfde oog als de hoofdparachute. Loodsparachute en schokkoord inderdaad op de normale manier beschermd.

Als neuskegel met loodsparachute worden uitgeblazen blijft de hoofdparachute dus netjes in de parachutemortier zitten tot de raket ver genoeg is afgedaald.

Als ik eens gelegenheid heb zal ik wat schetsen, maar op de foto's hierboven kan je al wel wat zien, en wellicht kan je bij een volgende lanceerdag eens nader kijken....

Ik heb eenmaal gevlogen met een CTI 108G57 waarvan de uitstootlading was verwijderd, en tweemaal met een cluster van 5 D9-P motoren van Klima...

Hoop dat je er wat aan hebt....


Groet, BenEARS-DD | Reaction of: Ben Albers on 30-06-14 23:16 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Frank,

ik het bouwblog van Modellen voor de MinMax certificering staan nog een paar foto's van de parachutemodule, ook van bovenaf (7 mei 2014). Dit model is ook gevlogen met dit ding....


groet, Ben
EARS | Reaction of: Frank on 01-07-14 09:24 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Bedankt Ben voor de perfekte uitleg. tekening is niet meer nodig hiermee, ik kan aan de slag. Zal wel voor na mn zomervakantie zijn, maar lijkt me een super projekt om te bouwen. Meeste spullen heb ik al in huis, zelfs het flitskatoen ligt al in de kelder. Enkel nog de 2 stage barometer aankopen en we kunnen voort.
EARS DD | Reaction of: Ben Albers on 01-07-14 09:34 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi Frank,

graag gedaan....dit zijn inderdaad geweldig leuke dingen om te bouwen, en dan de spanning of het allemaal functioneert...
Ik ben reuze benieuwd naar jouw resultaten, met de hoogtemeter van KJ enzo... succes met bouwen !

Groet, Ben
Verbeteringen | Reaction of: Ben Albers on 12-08-14 16:17 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
In het gebruik nog een paar verbeteringen bedacht en uitgevoerd:

1) de ontbrander onderin de mortier was lastig aan te brengen omdat de draadjes van de ontbrander van bovenaf door twee kleinge gaatjes geprutst moesten worden. Dit is aangepast door in de bodem van de mortier een gat te boren waar de ontbrander van 4 mm doorsnee geheel doorheen past. Dit gat wordt dan weer afgedicht door een dekseltje waarin twee kleine gaatjes zijn geboord voor de aansluitdraden. Op zijn beurt wordt dat dekseltje weer met twee schroefjes tegen de bodem van de mortier bevestigd.

2) De schietkatoenhouder bovenop de unit is in de bovenzijde van de unit verzonken gemaakt zodat deze niet meer uitsteekt. Meer ruimte voor de loodsparachute dus en sowieso een mooier geheel....

Groet, Ben
Nog een verbetering | Reaction of: Ben Albers on 16-08-14 23:26 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
De oorspronkelijke EARS-double deployment raket heb ik vandaag ook nog aangepast. De universele DD-parachutemodule moest in dit model nog vastgezet worden met 6 schroefjes. Zeker in het veld een heel gepruts....
In de raket is een steunring gelijmd waar de module op rust en er is een sleufje gemaakt waar het borgplaatje in valt na montage.

Nu heb ik 3 modellen waar de DD-module in past: de EARS-2, de Leviathan en de Supercluster SC-10.

Groet, Ben
Hoeveel schietkatoen | Reaction of: Ben Albers on 25-08-14 09:52 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

als uitstootlading blijkt schietkatoen uitstekend te functioneren. Het lastige is dat de hoeveelheid klein is maar erg moeilijk precies af te meten. Na de recente 'bijna dood' ervaring van m'n supercluster door het gebruik van te weinig schietkatoen heb ik besloten voor dit doel een precisieweegschaaltje aan te schaffen. Ik vond er eentje met een weegbereik van 50 gram met stappen van 0,005g. Ding kost 30 euro bij "De weegschaalboer".

Groet, Ben
Type? | Reaction of: Roland on 26-08-14 17:57 | E-mail: cb19mc127(at)yahoo.com
Wat is het merk en type van die weegschaal Ben?
Weegschaal | Reaction of: Ben Albers on 26-08-14 18:56 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi Roland,

zie onderstaande link.


http://www.weegschaalboer.nl/miraklas-bs050-500005-kalibratiegewicht-p-483.html

Groet, Ben
Nauwkeurige weegschaal | Reaction of: Modelraketten.NL on 26-08-14 23:47 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Hoi Roland,

Voor tussen de 12 en 15Eur heb ik ook een model voor je die weegt tot 200gram, met 0,01gram nauwkeurigheid (lijkt mij meer dan voldoende nauwkeurig).
Afmetingen: ongeveer 12 x 6,2 x 2 cm
Gewicht: 100gram.
Werkt op 2 AAA batterijen.
Nauwkeurige weegschaal-2 | Reaction of: Modelraketten.NL on 26-08-14 23:58 | E-mail: info(at)modelraketten.nl
Of:
Afmeting: 72x40x12.3mm
Gewicht: 35gram.
Werkt op 1x 2032 Lithium batterij.
Weegt tot 200gram, met 0,01gram nauwkeurigheid.

Dit zijn natuurlijk wel mooie compacte dingetjes voor in je lanceerkoffer. Zeker als je veel met Flitswatten gaat werken.
experiment | Reaction of: Anton Keulers on 27-08-14 11:37 | E-mail: anton.keulers(at)gmail.com
Hallo,

Misschien kunnen we een experiment opstarten om de verhouding tussen de inhoud van de rompbuis en de hoeveelheid schietkatoen te weten.

Groeten,

Anton
Experiment | Reaction of: Ben Albers on 27-08-14 11:52 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi Anton,

dat is nou precies wat ik ga doen!

Ik zou een lineair verband verwachten tussn inhoud van de te vullen sectie van de rompbuis (bij mijn EARS de ruimte boven de module tot aan de neuskegel en het benodigde gewicht aan schietkatoen. Er zijn natuurlijk wel een hoop vraagtekens: hoe strak zit de kegel, lekkage langs de kegel, verhouding diameter/lengte, hoeveelheid gassen van schietkatoen etc.zich afvragend Maar goed, vooralsnog ga ik dit voor mijn 3 modellen afzonderlijk proefondervindelijk vaststellen....resultaat zal ik hier mededelen...


Groet, Ben
Schietkatoen | Reaction of: Ben Albers on 28-08-14 21:28 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

net testen uitgevoerd met de 100mm meuskegel/rompbuis. Eerst met 0,25 gram: dat was een forse knal, dus nogmaals met 0,15 gram. Dat was prima: voor uitstoot van een neuskegel ga ik voorlopig 0,15 a 0,2 gram gebruiken.

Ook de parachutemortier getest: 0,13 gram bleek prima te voldoen.

Groet, Ben
Winterprojectje | Reaction of: Ben Albers on 04-11-14 12:35 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

een klein projectje voor de komende donkere dagen voor de kerst is de uitbreiding van het staartstukkenarsenaal van de EARS-2 met eentje voor een 38mm motor. Ik heb een casing voor 1-grain reloads besteld. Dit zijn dan ook G-motoren, net als de reeds in mijn bezit zijnde 2-grain 29 mm uitvoering, echter, de brandtijd kan langer gekozen worden en de totale impuls is wat hoger, dus waarschijnlijk een wat rustiger start en langere vlucht.
Doel is op een hoogtedag de EARS-2 te lanceren met dit staartstuk en de camera aan boord om daarmee de MR-certificering 'dubbel' af te ronden.

Wat zijn jullie plannen voor de winter ???

Groet, Ben
bouwen | Reaction of: Frank on 04-11-14 18:17 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
Bouwen bouwen bouwen

Heb nu twee PML kits in de kelder klaarliggen (met buizen van het rioleringstype en epoxy vinnen) en dan die 5 retro kits die ik net aangekregen heb.

Dus veel bouwen, schuren, dichten en wachten op terug warmer weer om te schilderen..

Daarna kelder aanpassen met een paar rekken om raketten horizontaal te stockeren.

En wssch ook een EARS ontwerp maken (de baro met dual deployment heb ik al liggen). Heb nu toegang (via school oudste zoon) tot een laser-snijbank, dus moet kunnen :)
bouwen 2 | Reaction of: danny on 06-11-14 20:47 | E-mail: danny(at)tupang.nl
Hi Ben, een hoop plannen voor de komende winter, ben nog bezig met een Phoenix een AGM 73, en een V2. Alle 3 grote modellen met een doorsnede van ongeveer 10 cm en lengtes variërend van 98 tot 115 cm. Heel ambitieus... Maar wat mij heel leuk lijkt voor het komend seizoen is racewedstrijden te houden met hele kleine raketten, ik denk dan aan modellen met A3-4T motoren, tegelijk lanceren en kijken wie dan het eerst de 50 meter haalt. Dus... wie durft!
gr Dan
Plannen | Reaction of: Ben Albers on 07-11-14 09:29 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Frank, Danny: dat belooft weer een hoop geweldige lanceringen in 2015...kan niet wachten cool man!

@ Danny: zo'n wedstrijd is zeker een leuk idee, maar hoe denk je die hoogte dan te meten??
In ieder geval moeten we voor het volgend seizoen weer wat leuks bedenken en daarbij ook de wedstrijden van afgelopen seizoenen eens evalueren. Mooi onderwerp voor de volgende ledenvergadering...

Groet, Ben
wedstrijd | Reaction of: danny on 07-11-14 11:39 | E-mail: danny(at)tupang.nl
Hi Ben, op den ouderwetchen manier met gradenboog…
race wedstrijd | Reaction of: Hans on 07-11-14 19:17 | E-mail: hans(at)wolfflow.nl
leuk, een wedstrijd om wie het snelst op 50 meter hoogte is. Maar liever niet allemaal gelijkertijd lanceren.
Wat goed te doen is om met twee waarnemers op bijv. ook 50 meter te gaan staan. De een bepaald met een gradenboog (gemonteerd op een verticale paal of zoiets) het moment waarop de 50 meter bereikt is, de ander legt op dat moment met een stopwatch de vluchttijd vast.
Elektronisch | Reaction of: Henk Siewert on 07-11-14 23:50 | E-mail: swt(at)swtrocketry.com
Hallo,

Je zou een elektronische toepassing kunnen maken met een realtime klok en een hoogtemeter.

Groet,
Henk Siewert
KISS | Reaction of: Pascal on 08-11-14 09:20 | E-mail: meeuwsp(at)yahoo.com
Eenvoudiger is om een waarnemer op een stoel te zetten.
Twee palen met een lijn ertussen Geeft een redelijke hoekbepaling.
De ontsteker kan een stopwatch starten, welke de waarnemer stopt zodra het model boven de lijn uit komt.

Groet,

Pascal
KISS | Reaction of: Ben Albers on 10-11-14 09:19 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

ik vrees dat het lastig is om dit goed uit te voeren. Neem bijvoorbeeld een model met een diameter van 14 mm en een leeggewicht van 15 gram met een A3-4t motortje: dat ding heeft op 45 m hoogte een snelheid van 87 m/s ! Volgens mij is het doen van betrouwbare tijdwaarnemingen met de hand niet realistisch. Elektronica maakt het onmiddellijk zeer complex.

Het enige wat wellicht te doen is de hierboven genoemde waarneming met een lat: dan per twee stuks tegelijk lanceren, en telkens de winnaar bepalen (dus zonder daar een tijd aan te hangen) en zo een reeks afwerken tot uiteindelijk de winnaar bekend is. Stel er zijn 8 deelnemers: dan heb je aan 4+2+1 starts genoeg. Dat is gemakkelijk uit te voeren op 1 lanceerdag.

Wordt vervolgd...

Groet, Ben
Camera | Reaction of: Ben Albers on 10-11-14 10:02 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Of wellicht een videocamera op een bepaalde afstand laten lopen. Uit de beelden de winnaar vaststellen.... zich afvragend
Complex | Reaction of: Henk Siewert on 10-11-14 11:00 | E-mail: swt(at)swtrocketry.com
Hallo,

Ben stelt: "Elektronica maakt het onmiddelijk zeer complex".
Moet ik toch even tegenspreken.
Misschien lijkt het voor mensen die weinig kennis hebben van elektronica zeer complex.
Maar dat valt best wel mee.
Er zijn toch al hoogtemeters te koop die ook de tijd bijhouden?
En bovendien is het zelf maken ook wel een uitdaging.
Lijkt mij wel leuk.

Groet,
Henk Siewert

Complex | Reaction of: Ben Albers on 10-11-14 11:13 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Een eenvoudige wedstrijd zoals een parachutezweeftijdwedstrijd of een hoogtewedstrijd blijkt al lastig genoeg te organiseren, zie de matige deelname de afgelopen twee jaar. Iets met elektronica is voor degene die dat leuk vindt vast kinderspel, maar ik vrees dat het bij mooie plannen blijft en er dan in de praktijk niets van terecht komt...

Ben
leuk | Reaction of: Frank Baeyens on 10-11-14 12:15 | E-mail: frank_baeyens(at)hotmail.com
50 meter wedstrijd lijkt me ook wel wat. Lekker goedkoop :) Standaard motor vastleggen, en voor de rest doen wat je wil...
Misschien kiezen voor B-klasse motoren, zodat in de romp plaats is voor een digitale hoogtemeter (Estes bvb). Ik wil de mijne gerust ter beschikking stellen voor iedereen die er geen heeft.

Wat ook grappig zou kunnen zijn, tweetraps met maximale hoogte, lekker moeilijk ;)
Wedstrijd | Reaction of: Ben Albers on 10-11-14 12:29 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi Frank,

de moeilijkheid in de hierboven voorgestelde 50m racewedstrijd zit in de tijdwaarneming. Wanneer start je de waarneemtijd (als de wedstrijdleiding het startsignaal geeft of als de raket werkelijk gestart is ???). Vervolgens moet de hoogtemeter de tijd noteren als de 50m hoogte wordt gepasseerd. Aan een gewone hoogtemeter heb je voor deze wedstrijd niets....

Groet, Ben
Met die van mij wel | Reaction of: Henk Siewert on 10-11-14 18:57 | E-mail: swt(at)swtrocketry.com
Hallo,

@Ben: maar ik vrees dat het bij mooie plannen blijft en er dan in de praktijk niets van terecht komt...

Woi, een uitdaging...
Ik denk dat een RockComp PM en een BMP180 dat wel kan.
Ik beloof nog niks.
Maar een BMP180 is al besteld...
Als het me lukt om een systeem te maken dat precies weergeeft hoelang een raket er over heeft gedaan om een hoogte, bv 50 meter, te bereiken zal ik dat gaarne beschikbaar stellen voor een wedstrijd.
Zijn er mensen die mee willen doen en/of denken?

Groet,
Henk Siewert
Verplaatsen | Reaction of: Ben Albers on 10-11-14 19:04 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
@ webmonteur

Hi,

dit item is inmiddels behoorlijk 'ontspoord' . Ik maak een nieuw item 'wedstrijd 2015', wellicht inhoud verplaatsen ??

Groet Benvrolijk
hoogtemeter arduino | Reaction of: Anton Keulers on 10-11-14 21:31 | E-mail: anton.keulers(at)gmail.com
Hallo,

Ik heb software voor een zelfgemaakte hoogtemeter. Onderdelen zijn: Arduino Pro Mini,
BMP 085 en een G-switch
Het totaal kost ongeveer 13 euro.

Groetjes,

Anton
arduino altimeter | Reaction of: Anton Keulers on 10-11-14 21:44 | E-mail: anton.keulers(at)gmail.com
Hallo,

Er zijn enkele mensen van Volkssterrenwacht MIRA die ook gaan helpen aan de ontwikkeling van deze hoogtemeter en toekomstige raket-electronica... Er is hier ook een budget voor.vrolijk schaterlachvrolijk schaterlach

Groetjes,

Anton
Mooi | Reaction of: Henk Siewert on 10-11-14 21:51 | E-mail: swt(at)swtrocketry.com
Hoi,

Ik heb je code inmiddels van Anton ontvangen.
Veel code weinig documentatie.
Lijkt me beter om een library te maken.
Zal de code eens doorkijken.

Zullen we her een apart onderwerp van maken?

Groet,
Henk Siewert
38 mm staartstuk voor EARS-2 | Reaction of: Ben Albers on 16-11-14 14:59 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Hi,

38 mm staartstuk voor m'n EARS-2 vordert gestaag. Op de foto te zien de rompbuis, met de sleuven voor de vinnen, het koppelstuk, de vinnen en het motorhuis. Het motorhuis is al voorzien van twee draadeindjes voor het vastzetten van de motor.
In het motorhuis in ruimte voor motoren met 1 of 2 grains.Foto verkleind - WebMonteur
Grotere foto's op http://www.drra.mijnalbums.nl/
Staartstuk. | Reaction of: Ben Albers on 27-11-14 12:13 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Is inmiddel in elkaar gelijmd, gegrond en afgelakt met aluminiumverf.

Omdat die metaalverf onder invloed van vingerafdrukken lelijk wordt had ik de alu-verflaag afgedekt met een laagje vernis. Helaas is de mooie alu-uitstraling door de vernis veranderd in een lelijke grijstint! Die schuur ik er weer af!

Weet iemand een goede manier om een mooie duurzame metaalfinish aan te brengen??

Groet, Ben
blanke lak | Reaction of: Danny on 27-11-14 16:13 | E-mail: danny(at)tupang.nl
Hi Ben,
heb hier wat aan?
http://www.modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=25888
Lak | Reaction of: Ben Albers on 27-11-14 18:17 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Dat is weer een eye-opener, thanks Dan.cool man!
Verf | Reaction of: Ben Albers on 19-12-14 15:12 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
grrrrr.nou had ik de mislukte metaalverf/vernis licht geschuurd, en daarna de boel met rode lak overgespoten. Lost de onderlaag een beetje op met als gevolg een craquele resultaat wat er niet uitziet droef .....dat moet nog eens....
Lancering 38 mm CTI FTTS-2 2015 | Reaction of: Ben Albers on 25-05-15 10:46 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2TIIPb47AkM

https://www.youtube.com/watch?v=yyAs8y8A6Os&feature=player_detailpage

https://www.youtube.com/watch?v=GszOEAtXXAM&feature=player_detailpage

Dit model is op FTTS-2 voor het eerst gelanceerd met het nieuwe staartstuk, zie video's.

Geslaagde vlucht, spectaculaire start met een CTI Pro38 117G69 Skidmark motor. Bulderende start met rook en vonken, erg mooi.

Hoogte 450m, boordvideo ook gelukt, echter ook hier weer sterke rotatie. De nauwkeurigheid van uitlijning vinnen is blijkbaar erg lastig goed te krijgen. De gedacht om hiervoor eens een actieve correctie te maken komt weer bovendrijven.....

De dual deployment heeft weer vlekkeloos gewerkt, main op 200ft waardoor korte loopafstand.

Groet, ben
EARS-2 dual deployment | Reaction of: Ben Albers on 13-10-15 12:51 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
De dual deployment module heeft dit seizoen 15 maal met drie verschillende modellen gevlogen (EARS-2, Leviathan en Supercluster SC-10). Maakt het totaal aantal vluchten tot nu toe 28. Het werken met schietkatoen voor dit doel is fantastisch: aan het inwendige van de parachute-mortier is nog geen spoortje van brandschade te zien, dat zou met buskruit een heel ander verhaal geweest zijn. En de Stratologger SL-100 heeft ook bewezen zeer betrouwbaar te zijn. Kan ik iedereen aanraden.

Groet, Benvrolijk
Aanpassingen | Reaction of: Ben Albers on 21-08-16 14:27 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Om de double deploymentmodule geschikt te maken voor gebruik in de 2e trap van mijn EAMM-2 model (zie ander blog) is de module uitgebreid met een Minitimer-4. Dit betekent dat de 2e trap net als voorheen wordt ontstoken door de minitimer-4 terwijl de berging wordt geregeld door de Stratologger.

De module wordt ook gebruikt in 3 andere modellen. Kleine aanpassingen worden aan alle modellen gedaan op te zorgen dat de module universeel toepasbaar blijft zonder de timer van de module te hoeven verwijderen. Ook als de timer niet wordt gebruikt kan ie gewoon blijven zitten omdat het ding maar een paar gram weegt.

Overigens: dit biedt weer nieuwe interssante mogelijkheden voor de bestaande modellen: bijvoorbeeld mn Leviathan: deze wordt nu gelanceerd met 29 mm mid power G-motoren of met een cluster van 1 x F15 en 4xD9. Ik zou dit model nu kunnen laten starten met een G motor en 4 x D9 waarbij de D9 motoren pas worden ontbrand door de minitimer als de hoofdmotor net uitgebrand is. Mooi plan voor een hoogtedag in Wolsum 2017! cool man!
2016 voorbij.. | Reaction of: Ben Albers on 27-12-16 10:11 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Nog maar een paar dagen en dan zit 2016 er weer op...

De dual deployment module heeft dit jaar 17 maal foutloos gevlogen, dat maakt het totaal aantal vluchten 45. Er is dit jaar 1 model bijgekomen: de 2 traps EAMM-2. Deze vlucht in Almere was succesvol: dankzij de dual deployment is de 2e trap nog net binnen de grenzen van het lanceerveld geland.

Op naar 2017 !

vrolijk
Dual deployment | Reaction of: Ben Albers on 16-10-17 23:24 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Dit jaar weer 11 geslaagde dual deploymentvluchten uitgevoerd. Bij inspectie voor de laatste lanceerdag leek een kleine beschadiging aan de binnenkant van de paracutemortier te zien. Voor de zekerheid is in de onderste 5 cm een binnenbuisje geplaatst als extra versteviging. Misschien in de winter de 30 mm mortierbuis eens vervangen. Is geen schande na 56 vluchten...
Dual deployment module 2. | Reaction of: Ben Albers on 29-04-18 15:20 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
De dual deployment module wordt nogmaals gebouwd. Het wordt een getrouwe kopie van het eerste exemplaar, domweg omdat deze twee modules dan uitwisselbaar zijn in de tot nu toe 4 raketten waar het ding in past. Zo kan ik op 1 lanceerdag twee DD vluchten doen zonder op locatie de module te hoeven herladen.

De nieuwe module krijgt een paar kleine verbeteringen: de nieuwste Stratologger CF is kleiner dan z'n voorganger. De module wordt dan samen met de Minitimer-4 op het hoofdbord gemonteerd, met elk z'n eigen schakelaar. Ook krijgt de onderste 5 cm van de parachutemortier meteen een inwendige versterking en wordt de draaddoorvoer voor de drogue chute vereenvoudigd. Dit zijn slechts details.
Module 2 | Reaction of: Ben Albers on 25-05-18 23:37 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com


De tweede module vordert gestaag en inmiddels is alles geplaatst. Het was nog puzzelen om alles erop te krijgen, maar dat is gelukt en alles functioneert. Rest nog het maken van de kamer voor het schietkatoen, de oogbout en de fixatie voor de module.
FTTS-3 2018 | Reaction of: Ben Albers on 10-06-18 10:00 | E-mail: bfalbers(at)gmail.com
Op deze dag 3 dual deployment vluchten uitgevoerd waarvan eentje met de nieuwe module. Alles heeft goed gefunctioneerd. vrolijk
 
Copy a link, after selecting, simply with CTRL+C or with the right mouse button

Add your reaction
Your name: (max. 25 chars) *
E-mail: (max. 35 chars)
Title: (max. 25 chars) *
* = Mandatory fields
Tip: Use at ‹E-mail› in stead of "@" these characters "(at)"

Message: (HTML not allowed)


Read your text carefully before adding!
Make changes, if neccesary, before adding.


back to 'How & what?'